ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα επιμείνει η Γερμανία στα προληπτικά μέτρα

Θα επιμείνει στα προληπτικά μέτρα για την προσέγγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%

Kathimerini.gr

Η γερμανική κυβέρνηση θα επιμείνει στα προληπτικά μέτρα για την προσέγγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 σε στοίχιση με το ΔΝΤ. «Το ποια μέτρα θα είναι αυτά είναι κάτι που μπορεί να συναποφασίσει η Ελλάδα, αλλά όχι σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά σε επίπεδο ενός οργάνου ανεξάρτητου από αυτήν, με βάση στέρεες (solid) και αριθμητικές παραδοχές», είπε στην «Κ» κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Εκείνο που ενδιαφέρει τόσο τη Γερμανία όσο και το ΔΝΤ είναι η διασφάλιση ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει «ανεξάρτητα από ελληνικές αρρώστιες», όπως είναι η (καθυστερημένη) ταμειακή απεικόνιση υποχρεώσεων, στατιστικές που απεικονίζουν αυτή την ταμειακή πρακτική, αλλά και έλλειψη ακριβούς δημοσιονομικού αποτελέσματος του ενός ή του άλλου μέτρου, επέμενε η ίδια πηγή. «Θα μπορούσε να προσδιορισθεί σε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, τι ύψους μέτρα θα προέρχονται από την περικοπή δημοσίων δαπανών και τι από την επιβολή νέων φόρων», πρόσθεσε.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η γενική πρόνοια ότι αρκεί μια παρέμβαση του δημοσιονομικού συμβουλίου, η λειτουργία του οποίου είχε συμφωνηθεί επί υπουργίας κ. Χαρδούβελη, χωρίς όμως να έχει στελεχωθεί –αυτό έγινε επί κυβερνήσεως Τσίπρα–, δεν αρκεί στο γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών.

Και η κυβέρνηση στο Βερολίνο επιθυμεί να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από τις ισπανικές εκλογές και φυσικά το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. «Το επιθυμούμε αλλά όχι με κάθε τίμημα», ανέφερε η ίδια πηγή, που προσέθεσε ότι αυτή η αξιολόγηση θα συνδεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την αναδιάρθρωση του χρέους και τη δημόσια συζήτηση που θα προκληθεί όχι μόνο στη Γερμανία για αυτήν.

Από τα 267,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους της χώρας σε χέρια κρατών ή οργανισμών που συνδέονται με κράτη, η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος με 68,2 δισ. ευρώ. Στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνεται η γερμανική συμμετοχή στα δάνεια του ΔΝΤ (σύνολο 21 δισ.) και της ΕΚΤ (18 δισ. ευρώ). Επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό που θα χρειασθεί να βάλει η Γερμανία στην ΕΚΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τον ELA ή, πολύ περισσότερο, όπως υποστηρίζουν «ιέρακες», όπως για παράδειγμα ο Χανς Βέρνερ Ζιν, το ποσό των λογαριασμών Target.

Τεράστια έκθεση

«H έκθεση του Γερμανού φορολογουμένου ξεπερνάει κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ», λένε οι διαφωνούντες στην ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που επιθυμούν να «σηκώσουν» το ζήτημα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους στην περίπτωση που οι όροι της, ειδικά το ύψος των επιτοκίων είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

O κ. Σόιμπλε τηρεί σιγήν ιχθύος στο ζήτημα αυτό «για να μην ξυπνήσει κοιμισμένα σκυλιά», καθώς πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές από βουλευτές και εκλογικό σώμα. Αν υπάρξουν ωστόσο δημόσιες αντιπαραθέσεις και μάλιστα στο Κοινοβούλιο, όπως πέρυσι, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι το 2017 είναι εκλογική χρονιά, τότε δύσκολα θα αποτραπεί μια ψηφοφορία στη Βουλή, έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ.

Ο κ. Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, είχε γίνει στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων από άλλους βουλευτές της ομάδας της κ. Μέρκελ που τον είχαν κατηγορήσει για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να φθάσει στο σημείο να εξετάζει την υποβολή παραίτησης.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τη διαπραγματευτική τακτική του Βερολίνου βρίσκεται η βαθιά του δυσπιστία για την ελληνική κρατική μηχανή που με την πρώτη ευκαιρία η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε να επαναλάβει συμπεριφορές οι οποίες οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009.

«Οι Ελληνες αξιωματούχοι μάς βεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλουν να πληρώσουν την αναδιάρθρωση του χρέους οι φορολογούμενοι των πιστωτριών χωρών. Αλλά αν δεν πληρώσουν εκείνοι, δεν πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, τότε ποιος ακριβώς θα πληρώσει;». Το ερώτημα νομικού συμβούλου μεγάλης γερμανικής τράπεζας είναι ρητορικό. «Φυσικά το χρέος σε βάθος χρόνου μπορεί να εξατμισθεί, αρκεί να μη δοθεί η εντύπωση σε αυτόν που δανείζει ότι δεν παίρνεις σοβαρά τα χρήματά που σου εμπιστεύθηκε», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση