ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό

Δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες η πρόταση

Kathimerini.gr

Τα βασικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης απέστειλε την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού εκτάκτων μέτρων, δίνοντας περισσότερα εχέγγυα και κάνοντας πιο συγκεκριμένο τον τρόπο της αυτόματης του λειτουργίας.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είδε η «Κ», η ελληνική πρόταση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Δηλαδή, όλες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός - αν υπάρχει - θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.

Η πρόταση αυτή δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει δεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών σήμερα καθώς αναμένεται να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ