ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσακαλώτος: «Kαλό» το Eurogroup για την Ελλάδα»

Το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μέχρι τις 24 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε μετά το σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «καλή» συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ο «κόφτης» όμως θα αγγίζει και μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση αστοχιών στην επίτευξη των μνημονιακών δημοσιονομικών στόχων.

Τα μέτρα, αν χρειάζονται, θα λαμβάνονται μία φορά το χρόνο με προεδρικό διάταγμα, με τον κ. Τσακαλώτο πάντως να σημειώνει ότι οι μειώσεις δαπανών που προβλέπει ο «κόφτης» δεν θα αγγίζει κάποιες κομβικές δαπάνες, όπως την Άμυνα και τα επιδόματα ανεργίας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει, δηλαδή συμφωνία για τα μέτρα της αξιολόγησης και άνοιγμα του δρόμου για εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Το πόσο της δόσης δεν εχει ακόμα διευκρινιστεί, αλλά θα πιέσουμε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο για καλυφθούν οι δόσεις 3,5 δισεκ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ τον Ιούλιο αλλά και για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι αποφασίσθηκε επίσης η νομοθέτηση του μηχανισμού και όχι συγκεκριμένων μέτρων.

Είπε ακόμα ότι έγινε σοβαρή συζήτηση για το χρέος, όπου αποφασίσθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα. Οι δυνατότητες ελάφρυνσης θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες μέρες στο Euro-working Group, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμα ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Eurogroup, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, τονίζουν την ίδια κυβερνητικές πήγες, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για το σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε καμία απαίτηση από τους εταίρους για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση