ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαξίμου: Ικανοποίηση από το Eurogroup

O έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου που «έδωσε» οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ενδεχόμενες εξειδικεύσεις που θα ζητήσουν οι δανειστές. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας να καταδείξουν ότι παραμένουν «σε επιφυλακή» για ενδεχόμενα νέα προβλήματα που θα ανακύψουν από ορισμένους κύκλους των δανειστών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς για τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να φορέσει... γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας «θα το δούμε μετά τις 24 Μαΐου», δηλαδή μετά την πραγματοποίηση της τακτικής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οπότε η εικόνα θα έχει ξεκαθαριστεί.

Τα προπαιτούμενα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που συμφωνήθηκε θα νομοθετηθούν άμεσα με σχετικό ν/σ –πριν τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου- και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Περιλαμβάνουν αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, και αύξηση φόρων.

Σημειώνεται ότι μετά και την τυπική ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, έχοντας εντοπίσει αδυναμίες, και θέλοντας να «φρεσκάρει» το κυβερνητικό σχήμα.

Σημειώνεται ότι στη 1 μετά το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει τους υπουργούς για τις εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και να δίνει έμφαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, που συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά τη Δευτέρα.

Μιλώντας μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αν και ο «κόφτης» θα αγγίζει και μισθούς και συντάξεις.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ