ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εγρήγορση η Ελλάδα για τυχόν «ατυχήματα» στο Eurogroup

Για να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην τελική ευθεία για την ψήφιση των προαπαιτούμενων

Kathimerini.gr

Σε κατάσταση εγρήγορσης έχει τεθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, με την επιφυλακή να επιτείνεται σήμερα, προκειμένου να προληφθούν πιθανές αποκλίσεις και να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην τελική ευθεία για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέτρων.

Από το περιβάλλον της κυβερνητικής ηγεσίας αναγνωρίζουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και η αποκάλυψη σε όλη τους την έκταση των μέτρων που προβλέπονται, ειδικά των ρυθμίσεων που αυξάνουν την άμεση και έμμεση φορολογία, προκάλεσαν αιφνιδιασμό στις τάξεις των βουλευτών. Ιδιαίτερη ενόχληση και γκρίνια φαίνεται ότι εκδηλώθηκε στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά και υπό τη μορφή «διαβημάτων» προς τους αρμοδίους, με επίκεντρο την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος είσπραξης του συγκεκριμένου φόρου.

Με δεδομένο ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλον φόρο ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν ενόχληση. Πολύ περισσότερο δε που το συγκεκριμένο σενάριο αύξησης των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, το οποίο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, εμφανιζόταν να έχει αποσυρθεί από τραπέζι.

Μουρμούρες

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστή η επιλογή να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο επίσης οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, προκάλεσε μουρμούρες.

Ενόχληση εκδηλώθηκε και για τις τελικές διατυπώσεις αναφορικά με τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς είναι ελάχιστοι οι κωδικοί δαπανών που εξαιρούνται με σαφήνεια.

Η επικοινωνία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με βουλευτές εντάθηκε αυτές τις ημέρες, καθώς προέχει να διασφαλισθεί ότι «θα πάμε όλοι συντεταγμένα στην ψηφοφορία», όπως ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Στην κυβερνητική ηγεσία εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, τελικά, δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στη σημερινή ψηφοφορία. Φαίνεται να έχει εξασφαλισθεί, κατ’ αρχάς, ότι δεν υπάρχει ζήτημα κάποιας οργανωμένης κίνησης για ομαδική αντίθεση βουλευτών στο νομοσχέδιο. Μεγαλύτερος είναι ο φόβος για πιθανές μεμονωμένες διαφοροποιήσεις από βουλευτές που δεν θα αντέξουν την πίεση της κριτικής που υφίστανται για ασυνέπεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους κατά το παρελθόν. Εναντι αυτού του κινδύνου, το κλίμα που καλλιεργείται από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι, εάν κάποιος συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο στην τελική ευθεία μιας δύσκολης πορείας, θα φέρει το βάρος της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Συγκρίνουν, μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη με την αποστασία του 1965.

Πέραν αυτού και προκειμένου οι αγωνίες των βουλευτών ή τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών να καθησυχασθούν, επιστρατεύεται το αφήγημα των πολέμιων της κυβέρνησης: αντιπολίτευσης, συστήματος, διαπλοκής και λοιπών, οι οποίοι, σύμφωνα με το επιχείρημα που αναπτύσσεται, κάνουν θόρυβο γύρω από το πολυνομοσχέδιο, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με όσα αυτό προβλέπει, διότι γνωρίζουν ότι, εφόσον αυτό ψηφισθεί, για πολύ καιρό δεν θα έχουν ευκαιρία να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, η απόφαση της Ν.Δ. να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου προκάλεσε συναγερμό στο Μαξίμου, που αντέδρασε με επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τούτο διότι υπήρξε ανησυχία ότι, εάν η Ν.Δ. εκ των προτέρων δηλώσει ποια άρθρα θα ψηφίσει, μπορεί αυτό να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που ενδεχόμενη θετική ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφορά δύσκολα ζητήματα, όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια τέτοια απόφαση ως αποδέσμευση για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, θεωρώντας ότι τα εν λόγω άρθρα θα περάσουν με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, οι ίδιοι θα μπορούσαν να μην τα ψηφίσουν για να φανούν συνεπείς προς την εκλογική βάση τους. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, πού θα σταματούσε η ενεργοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας.

Οι επόμενες fast track διαδικασίες

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας σημαντικός σταθμός την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας φρόντισε από την περασμένη εβδομάδα να μιλήσει για την πορεία προς το συνέδριο και την αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος, που χαρακτήρισε «κορυφαίο» ζήτημα. Η ημερομηνία πραγματοποίησης του συνεδρίου δεν έχει ακόμα κλείσει. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ήδη αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην προεδρική πτέρυγα και όλες τις άλλες ομαδοποιήσεις. Ειδικότερα, οι προεδρικοί τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης του συνεδρίου το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Αυτό, ωστόσο, δεν γίνεται αποδεκτό από τους υπολοίπους, καθώς θεωρούν ότι το μεσοδιάστημα δεν αρκεί για να γίνει σωστά ο προσυνεδριακός διάλογος και να οδηγηθεί συντεταγμένα το κόμμα στις συνεδριακές διεργασίες. Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει τριβές σε συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Η κριτική που ασκείται είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μια διαδικασία fast track, προκειμένου να αποφευχθεί ο διεξοδικός διάλογος πάνω στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στη σχέση που έχει διαμορφωθεί με το κόμμα, αλλά και για να επιβάλει τη δική του ατζέντα όσον αφορά το άνοιγμα του κόμματος σε νέες κατευθύνσεις. Επιπλέον, ασκείται κριτική ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών να λάβει την κομματική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε άνοιγμα προς άλλες πολιτικές δυνάμεις μέσω και του κυοφορούμενου ανασχηματισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση