ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολύνεκρο ναυάγιο νοτίως της Κρήτης

Φόβος πως μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι νεκροί

Kathimerini.gr

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, χθες, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα 75 ναυτικά μίλια νοτίως των Καλών Λιμένων της Κρήτης, όταν αλιευτικό σκάφος μήκους 25 περίπου μέτρων βυθίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τουλάχιστον 700 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν περισυλλεγεί από τη θάλασσα σώοι 340 καθώς και 9 σοροί. Υπάρχει φόβος πως μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι νεκροί, είτε στη θάλασσα είτε εγκλωβισμένοι εντός του βυθισμένου σκάφους.

Το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ενώ έπλεε σε θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Αιγύπτου. Παρ’ όλα αυτά άμεση ήταν η κινητοποίηση των ελληνικών λιμενικών αρχών, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο. Στην επιχείρηση συντονίστηκαν πέντε παραπλέοντα πλοία, ενώ κινητοποιήθηκαν δύο σκάφη και ένα αεροσκάφος του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Τα παραπλέοντα πλοία έριξαν σωσίβια στους ναυαγούς και κατάφεραν να περισυλλέξουν εκατοντάδες απ’ αυτούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ο συντονισμός της μεγάλης επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι περισσότεροι των διασωθέντων βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποφασισθεί ακόμη σε ποιο σημείο θα κατευθυνθούν και θα αποβιβαστούν οι διασωθέντες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό ενδεχόμενο ήταν οι 240 περίπου που βρίσκονται στο νορβηγικό σκάφος να κατευθυνθούν προς την Ιταλία, ενώ για τους υπόλοιπους υπήρχαν σκέψεις για μεταφορά τους με αιγυπτιακό σκάφος πίσω στην Αίγυπτο, από την οποία και μάλλον ξεκίνησαν.

Αφίξεις στα νησιά

Αυξημένες ήταν χθες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ύστερα από αρκετές ημέρες με μηδενικές ή ελάχιστες αποβιβάσεις. Το 24ωρο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαν περισυλλεγεί 120 άτομα στη Χίο (σε τρεις επιχειρήσεις με συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος και ρουμανικού σκάφους του Frontex), ενώ μια βάρκα με 25 άτομα έφτασε στη Συκαμιά της Λέσβου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία στις Αρχές, με το ερώτημα για το εάν υποδηλώνει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας όσον αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Υπογράφηκε χθες στην έδρα της EUROPOL, στη Χάγη της Ολλανδίας, το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Καταπολέμησης Δικτύων Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων με τη συνδρομή της EUROPOL», από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνου Τσουβάλα και τον διευθυντή της EUROPOL, Rob Wainwright. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα ενισχύσει τον συντονισμό της δράσης των ελληνικών αρχών με τη EUROPOL, καθώς και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Διεθνών Οργανισμών (FRONTEX, EUROJUST, INTERPOL). Προβλέπεται επιτάχυνση της ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών, η EUROPOL θα αναλάβει σειρά δράσεων στα hotspots, ενώ θα αναπτύξει στην Ελλάδα προσωπικό, καθώς και αποσπασμένους «προσκεκλημένους υπαλλήλους» (Guest Officers), «που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των ελληνικών αρχών και με τις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X