ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενισχύει τις διεθνείς επαφές ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα αναγνωρίζονται οι αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Kathimerini.gr

Στον πολιτικό χρόνο που εξασφαλίζει για την ώρα στην κυβέρνηση η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πείσει ότι είναι αυτή που μπορεί να «σκοράρει» στο ευρωπαϊκό γήπεδο με μια άλλη πρόταση. Ομως, το σκορ δεν αρκεί να καταγραφεί μόνο στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να καταγραφεί και στο ραντάρ του ευρωπαϊκού και του διεθνούς παράγοντα, όπου πυκνώνει τις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπολίτευση έχει ούτως ή άλλως θέση στο τραπέζι. Και ουδείς γνωρίζει ποιον θα βρουν απέναντί τους στη διαπραγμάτευση για το χρέος οι Ευρωπαίοι εταίροι το 2018. Μέχρι τότε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χτίζει μεθοδικά τις διεθνείς επαφές του και επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις έναντι της εναλλακτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπει περισσότερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της περικοπής δαπανών, λιγότερους φόρους, ανάπτυξη 4% και χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 2%.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι εναλλακτική πολιτική πρόταση χωρίς διαβούλευση και επαφή με τους Ευρωπαίους και άλλους παίκτες στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να έχει τύχη όσο η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης. Εξ ου και παρουσιάζει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σε όλο τον κύκλο των διεθνών επαφών, που άνοιξε στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Ανχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ, συνεχίστηκε στην Αθήνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μανουέλ Βαλς (χθες), στο Λουξεμβούργο με την Αγκελα Μέρκελ –δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες παραμονές της Συνόδου Κορυφής της 28ης Ιουνίου– και θα συνεχιστεί με επισκέψεις στο Λονδίνο και στο Ισραήλ εντός του Ιουλίου.

«Θέλουμε το κόμμα σας να στηρίξει στη Βουλή τις ιδιωτικοποιήσεις που ενδιαφέρουν τη Ρωσία (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης)», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη μεταμεσονύκτια συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, αναγνωρίζοντας και επισήμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Στο ΕΛΚ

Με τους Ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Κυρ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν χρειάζεται συστάσεις στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τού αναγνωρίζουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο και ειλικρίνεια λόγων εντός και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντύπωση στην επετειακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Λουξεμβούργο, όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε σύντομο τετ α τετ και με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή που εννοεί αυτά που λέει.

Την ίδια ώρα, όμως, παρότι αναγνωρίζονται οι αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο φαύλος κύκλος στον οποίο οδηγεί το μείγμα υπερφορολόγησης, κανένας από τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς παίκτες δεν θεωρεί αυτή τη στιγμή καλή ιδέα το άνοιγμα ενός νέου εκλογικού κύκλου στην Ελλάδα. Ομως, ένα ακροατήριο που μέχρι πρότινος είχε πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλος συνομιλητής στην Ελλάδα πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα –ο υπερβολικά θερμός τόνος του Μανουέλ Βαλς ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ενδεικτικός– έχει αναθεωρήσει εδώ και καιρό την άποψή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση