ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 7,5 δισ. για την Ελλάδα

Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά δημόσια ταμεία τη Δευτέρα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε το πρωί της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στα ελληνικά δημόσια ταμεία τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Στην ανακοίνωσή του, ο ESM σημειώνει πως η αποδέσμευση των χρημάτων αποφασίστηκε «μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων» από την ελληνική κυβέρνηση.

Η δόση θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρεών προς την ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, αλλά και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, προκειμένου να τονωθεί με ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

Η εκταμίευση, που συμβολίζει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει και το δρόμο για την επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ, στις 22 του μηνός. Με την επαναφορά του αποκαλούμενου waiver, τα ελληνικά ιδρύματα θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου που έχουν να να λάβουν φθηνή ρευστότητα από το Ευρωσύστημα.

Ο διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η εκταμίευση των 7,5 δισεκ. ευρώ συνιστά «αναγνώριση» της «δέσμευσης» της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Προσέθεσε πως η Αθήνα έχει ήδη νομοθετήσει αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, έχει υιοθετήσει τον «δημοσιονομικό «κόφτη», έχει ανοίξει την αγορά «κόκκινων» δανείων και έχει ιδρύσει ένα νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τα υπόλοιπα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποδεσμευτούν αργότερα, εφόσον η χώρα μας πετύχει μία σειρά περαιτέρω στόχων και μειώσει τις οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την εκταμίευση των 7,5 δισεκ. η βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα για το τρίτο Μνημόνιο φτάνει τα 28,9 δισεκ. Συνολικά, και για τα τρία προγράμματα στήριξης, ο ESM και ο «πρόγονός» του ο EFSF έχουν διαθέσει €170.7 δισεκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X