ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενόχληση Σόιμπλε από τις δηλώσεις Γκάμπριελ για Ελλάδα

Διαφορές στο εσωτερικό της γερμανικής Κυβέρνησης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αντίδραση του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομίας και Γερμανού αντικαγκελάριου, κ. Ζ. Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, (…) ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να τα εννοούσε στα σοβαρά». Επί της ουσίας, η τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε αναδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ένα περίπου χρόνο πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.

Χθες, ο κ. Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ και στην Αθήνα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη, η οποία διαφαίνεται».

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε επί της ουσίας τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μην καλλιεργούν λανθασμένες προσδοκίες, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις που διατυπώνονται για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επιπρόσθετων κρατικών επενδύσεων. Σε συνέντευξή του προς τη Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν βοηθά το να επαναφέρει κανείς «λανθασμένες ιδέες (…) για ανάπτυξη επί πιστώσει».

Επίσης, απάντησε και στην κριτική που του ασκείται –τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων– για αδικαιολόγητη εμμονή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής λιτότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι οι περικοπές, αλλά η τήρηση των κανόνων που οι ίδιοι αποφασίσαμε για εμάς». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Σόιμπλε, οι χώρες που ανταποκρίνονται στην τήρηση των κανόνων βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση