ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιου: Αναγκαία η άμεση συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Μετά την συνάντηση Λιου – Τσακαλώτου εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας

Kathimerini.gr

Είναι «κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελληνικής οικονομίας να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία», υπογράμμισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη άμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το ελληνικό χρέος καλώντας όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις του φθινοπώρου για το θέμα.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή το να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν, ήδη, γίνει τεράστιες προσπάθειες και έχει αναπτερωθεί η εμπιστοσύνη.

Απέφυγε πάντως να σχολιάσει την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που θα το συζητήσουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι ήταν κρίσιμης σημασίας η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου όπου αποφασίστηκε ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι πλέον δεν συζητιέται το αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους αλλά οι απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, επίσης, ότι συζήτησε με τον κ. Λιου θέματα που άπτονται του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία αλλά και τις επιπτώσεις του Brexit γενικότερα στην ΕΕ αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, κατά την επικείμενη συμμετοχή του στη Σύνοδο G-20 στην Κίνα, θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης «ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ