ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάηκαν 35.000 μαστιχόδεντρα στη Χίο

Την εξασφάλιση του μέλλοντος της μαστιχοκαλλιέργειας με μέτρα ζητούν οι τοπικοί φορείς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περισσότερα από 35.000 μαστιχόδεντρα κάηκαν στη νότια πλευρά της Χίου. Την εξασφάλιση του μέλλοντος της μαστιχοκαλλιέργειας με συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι τοπικοί φορείς καθώς πρόκειται για προϊόν μοναδικό στον κόσμο. Χθες το πρωί, η φωτιά στη Χίο είχε τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ολοκληρωτικά καταστράφηκαν τα μαστιχόδεντρα στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λιθί, ενώ σε ακόμη δύο χωριά, στα Μεστά και στους Ολύμπους, κάηκαν μεγάλες εκτάσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που επισκέφτηκε χθες το νησί και ειδικά τα χωριά που είχαν τις μεγαλύτερες καταστροφές συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) Φάνη Κουρεμπέ, ανακοίνωσε ότι ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών θα χρηματοδοτηθεί για την προώθηση του προϊόντος στις ξένες αγορές και για τη βελτίωση των υποδομών μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Οσον αφορά στις αποζημιώσεις των παραγωγών, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή στελεχών του συνεταιρισμού προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Τόνισε ότι είναι δύσκολη η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας γιατί πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ότι η φωτιά μείωσε κατά 30% το ΑΕΠ του νησιού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς ζήτησε να θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς προστασίας για τα μαστιχοχώρια της Χίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2012, είχαν καεί 180.000 μαστιχόδεντρα, τα οποία ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί όσον αφορά στην απόδοση. Χρειάζονται τουλάχιστον επτά χρόνια για να φτάσει ένα μαστιχόδεντρο να δώσει και πάλι παραγωγή. Το σύνολο των σχίνων που υπάρχουν στο νησί φτάνουν τις 850.000 και όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, Δημήτρης Κουντουριάδης, ο συνεταιρισμός έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις όσον αφορά στις ποσότητες μαστίχας.

Τέλος, χθες το απόγευμα είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μελισσοχώρι στο Ωραιόκαστρο Χαλκιδικής σε δασική έκταση. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 59 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X