ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα στην βόρεια Εύβοια

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δάσους

ΚΥΠΕ

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην περιοχή Κατούνια προκειμένου να κατασβεστούν και τα τελευταία μέτωπα. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας δόθηκε υπεράνθρωπη μάχη από τους πυροσβέστες, καθώς 120 παρέμειναν στη θέση τους και συνέχισαν να προσπαθούν να ελέγχουν την πύρινη λαίλαπα με τη συνδρομή του στρατού και εθελοντών ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ανέλαβαν δράση και τα πτητικά μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Το ξημέρωμα ανέδειξε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί περί τα 20.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, το οποίο, πρόκειται, στην πλειοψηφία του, για δάσος που είχε ξανακαεί το 1977 και είχε, έκτοτε, αναπτυχθεί ξανά, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την αποκατάστασή του.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόροι, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη από νωρίς το πρωί την Κυριακή στην Εύβοια επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, έκανε λόγο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τεράστια οικολογική καταστροφή, επισημαίνοντας ότι το δάσος είχε ξανακαεί αλλά και το ότι είχε αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν, όσο αναμενόταν, την μανία της πυρκαγιάς λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.  Απέφυγε να εικάσει ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς καθώς, όπως σημείωσε, στο συγκεκριμένο σημείο από όπου ξεκίνησε δεν γίνονταν αγροτικές εργασίες και δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί με κανέναν τρόπο και υπογράμμισε ότι θα διεξάγει έρευνα η Πυροσβεστική.
Ο κ. Αποστόλου, αφού τόνισε ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ακριβής καταγραφή των ζημιών σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζωικό πληθυσμό και ότι στις αγροτικές καλλιέργειες η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη, αν και προσέθεσε ότι επίσημη καταγραφή θα γίνει εντός των ημερών από τον ΕΛΓΑ.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα εξεταστεί χωριστά το ζήτημα των ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας καθώς το δάσος που κάηκε ήταν κατεξοχήν  παραγωγός ρητίνης και όλοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, οπότε και ο τρόπος ενίσχυσής τους.

Σε ύφεση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, βρίσκεται η φωτιά και στο Ρέθυμνο, όπου έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο τα σημεία σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη, Άγιο Παύλο.

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει, από το Σάββατο το μεσημέρι που ξεκίνησε, 35.000 αγροτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες. Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν λόγω των ανέμων, τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις.
Αστυνομία και λιμενικό κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από γης και θάλασσα, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ενώ απομάκρυναν και κατοίκους από διάφορες περιοχές προληπτικά. Αγροτικές αποθήκες, μη κατοικήσιμες οικίες, υπόστεγα, πέργκολες, κτίσματα σε αγροτικές περιουσίες, έγιναν στάχτη, απειλήθηκαν σπίτια και μερικά τουριστικά καταλύματα, ενώ χιλιάδες ελιές παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ