ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα όρια οι δομές των hotspots στα νησιά

Στη Λέσβο, κατεξοχήν πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Εναν χρόνο μετά την εκτίναξη του αριθμού των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών, ο συνολικός αριθμός τους στην ελληνική επικράτεια προσδιορίζεται σε 57.000 άτομα. Πολλά ζητήματα, όμως, είναι και πάλι εκκρεμή, με πρώτο το άδηλο μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που προς το παρόν έχει «παγώσει». Ταυτόχρονα, έχει εξαντληθεί η δυναμικότητα των hotspots στα νησιά. Συγκεκριμένα, 9.662 άτομα διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως και Κάλυμνος), ενώ αυτοί διαθέτουν χωρητικότητα για 7.450 φιλοξενούμενους.

Στη Λέσβο, κατεξοχήν πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει συντελεστεί πρόοδος στις δομές φιλοξενίας, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός ατόμων και το αβέβαιο μέλλον προκαλούν συχνά συγκρούσεις. «Στο Καρά Τεπέ ο αριθμός των φιλοξενουμένων συγκρατείται σταθερά στους 800», τονίζει στην «Κ» εθελοντής, «στη Μόρια έχουν συν τω χρόνω προστεθεί τουαλέτες, κοντέινερς και κλιματιστικά, αλλά επικρατεί δυστυχώς το αδιαχώρητο». Αν οι αφίξεις αυξηθούν, ως Plan Β πολλοί προκρίνουν την επαναλειτουργία του καταυλισμού «Απάνεμο», που είχε δημιουργήσει η IRC (International Rescue Committee) στην Εφταλού, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων.

Η τοπική κοινωνία της Λέσβου, που έδειξε θαυμαστή γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες, θρηνεί τώρα για τη «βουτιά» στην τουριστική κίνηση. «Xάσαμε τους Τούρκους τουρίστες, που ήταν το οξυγόνο μας», αναφέρει στην «Κ» τουριστικός πράκτορας. Μαζί με τους Τούρκους έχασαν, βέβαια, και Ευρωπαίους και Ελληνες ταξιδιώτες. Αυτή είναι μία από τις παραμέτρους που ερμηνεύουν μια γενικευμένη «κόπωση» των κατοίκων του νησιού. «Πολλοί εργαζόμενοι στο πεδίο φιλοξενίας ενοχλούνται από τις απαιτήσεις ορισμένων», αναφέρει έτερος εθελοντής, «ενοχλεί να βλέπεις πρόσφυγες να πετάνε τις φακές, επειδή δεν τους αρέσουν».

Οικονομίες, τέλος

Κόπωση και δυσαρέσκεια επικρατούν, όμως, και στους κόλπους των προσφύγων, των οποίων και οι οικονομίες έχουν πλέον εξαντληθεί. Γνωρίζοντας, άλλωστε, τα νέα δεδομένα και οι διακινητές έχουν «ρίξει στο μισό την ταρίφα» Τουρκία - Ελλάδα. «Οι πλούσιοι, πάντως, βρίσκουν διακινητές που τους οδηγούν στην Κεντρική Ευρώπη», σημειώνει η ίδια πηγή. «Υπήρχαν οικογένειες που εξυπηρετούσαμε στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου καθημερινά στο Καρά Τεπέ και ξαφνικά εξαφανίστηκαν», συνεχίζει. Αλλωστε, η αστυνομία του νησιού συχνά συλλαμβάνει ανθρώπους στο λιμάνι που προσπαθούν να διαφύγουν μέσα σε νταλίκες.

Αντίστοιχα, έχουν εξαρθρωθεί και κυκλώματα στη Λέσβο που προμηθεύουν τους πρόσφυγες με πλαστά διαβατήρια. Προ μηνός, στη διάρκεια του Ραμαζανίου, η αστυνομία είχε εντοπίσει μεμονωμένα άτομα που έκαναν προσπάθειες προσηλυτισμού. «Συζητήθηκε στο συντονιστικό και βγήκε ανακοίνωση να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά, γιατί ο προσηλυτισμός απαγορεύεται στην Ελλάδα», αναφέρει τοπικός παράγοντας στην «Κ», με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Η ίδια πηγή σκιαγραφεί ως αυτουργούς εργαζομένους της οργάνωσης Euro Relief, που ανήκουν στην αμερικανική χριστιανική οργάνωση i58.

Φυσικά, εντάσεις παρατηρούνται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προ ολίγων ημερών, περίπου 430 οικογένειες Γιαζίντι αποχώρησαν ομαδικά από το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, δηλώνοντας ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους από άλλες εθνοτικές ομάδες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οκτώ ανθρωπιστικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή προς τον Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλοντας επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

«Τον Ιούλιο έλαβαν χώρα πολλά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη ασφάλειας που βιώνουν πολλοί φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων περίπου 40% περίπου είναι παιδιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τα: Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Oxfam, IRC, Solidarity Now, Save the Children, Norwegian Refugee Council, Danish Refugee Council και Interntaional Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Ενδεικτικά αναφέρουν τη σύγκρουση μεταξύ κατοίκων και διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Λέρου στις 9 Ιουλίου, αλλά και τον θανατηφόρο τραυματισμό ανηλίκου με μαχαίρι στο Ελληνικό στις 15 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση