ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:40
 

Πάνω από 3.300 αφίξεις προσφύγων από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχεδόν 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου τις πρώτες είκοσι ημέρες του Αυγούστου, κατά μέσο όρο περισσότεροι από 200 ανά ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει δημοσιότητα το κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό.

Ο αριθμός φανερώνει τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά νησιά στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τις συνολικές αφίξεις στη χώρα μας από την επομένη του πραξικοπήματος έως και σήμερα να ανέρχονται σε 3.373.

Ενδεικτικό είναι ότι οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια σχεδόν διπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, πηγαίνοντας από 634 σε 1.277.

Στη χώρα μας σήμερα φιλοξενούνται συνολικά 62.005 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών, οι 11.209 στεγάζονται στα Hot Spots του ανατολικού Αιγαίου, υπερβαίνοντας τη χωρητικότητά τους κατά περισσότερες από 3.500 θέσεις.

Από την πλευρά της πάντως, η Τουρκία υποστηρίζει ότι έως τώρα τον Αύγουστο έχει σταματήσει περισσότερους από 900 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αριθμό-ρεκόρ για ολόκληρο το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου Anadolu, η τουρκική Ακτοφυλακή έχει σταματήσει 918 άτομα που προσπάθησαν να βάλουν πλώρη για τα ελληνικά νησιά αυτόν το μήνα – έναντι 881 τον Ιούλιο και 538 τον Ιούνιο.

Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως έχει ψυχραθεί απότομα μετά το πραξικόπημα. Η Άγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν την έχουν υποστηρίξει επαρκώς και πως την «απειλούν» ότι δεν θα απελευθερώσουν τις βίζες για τουρκικά διαβατήρια.

Εν τω μεταξύ, για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο επισημαίνεται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας στο θέμα, ακόμη και αν χρειαστεί να της ασκηθεί οικονομική πίεση.

Σύμφωνα με την πηγή του «Der Spiegel», παρότι επισήμως δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική –ακόμα και από τον Νέο Βουτζά– στο μέτωπο της Κινέτας

Ερευνα-φωτιά για το Μάτι

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μέσα από καταθέσεις μαρτύρων το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα ...
 |  ΕΛΛΑΔΑ