ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα προετοιμάζεται το Βερολίνο

Στελέχη του υπουργείου είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β

Kathimerini.gr

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να μη βλέπει την ανάγκη απομάκρυνσης από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, κατ’ ιδίαν όμως προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αποτυχία της. Σύμφωνα με non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Spiegel, το Βερολίνο προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο και δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεργαστεί στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, από κοινού με τον Frontex.

Στελέχη του υπουργείου είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β, αφού έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση του κόστους της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες του ντοκουμέντου περιγράφουν ως «εντελώς ασαφείς» τις εξελίξεις στην Τουρκία και πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακύψει «νέα ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ηδη καταγράφονται προβλήματα και αν όντως αποτύχει η συμφωνία θα πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα, σημειώνεται στο non paper. Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής, να καταγράφονται και να «διανέμονται» με ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία της Ελλάδας, «ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η βαλκανική οδός αποδεικνύεται πιο διάτρητη απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ήλπιζαν ότι το σφράγισμά της πριν από πέντε μήνες θα «έλυνε» το πρόβλημα για τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Mέσα σε ένα μήνα η Σερβία συνέλαβε 3.000 μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης, αψηφώντας τα κλειστά σύνορα.

Δραματική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Μόνο στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου αυτήν την εβδομάδα, οι αστυνομικές αρχές της γείτονος κατέγραψαν περισσότερες από 120 απόπειρες παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Διακινητές φαίνεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες παραβιάζοντας τον φράχτη που έχουν υψώσει οι Αρχές των Σκοπίων κοντά στην Ειδομένη. Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τη σύλληψη 19 ατόμων που κατηγορούνταν ότι είχαν συγκροτήσει σπείρα παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Τα ίδια άτομα κατηγορούνται για ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο όπλων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού, έφτασαν τον περασμένο χρόνο στην Ε.Ε., η μεγάλη πλειονότητα εκ των οποίων κατέθεσε αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο ανακόπηκαν οι προσφυγικές ροές διά θαλάσσης από τη χώρα. Δεν σταμάτησε όμως η μετακίνηση από άλλες οδούς, π.χ. από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σχεδόν 200.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Ιταλία και Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα να κινηθούν βορειότερα λόγω του κλεισίματος των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), 258.186 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2016, έναντι 219.854 την ίδια περίοδο του 2015. Μέχρι τις 7 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 3.176 απώλειες, έναντι 2.754 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2015.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X