ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: Αστυνόμευση στα κέντρα φιλοξενίας

Ο ύπατος αρμοστής εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ροών από την Τουρκία είναι μικρό

Kathimerini.gr

Μεγαλύτερη αστυνόμευση στα camp φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσοι το δικαιούνται ζήτησε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και οι οποίοι είναι εκατοντάδες.

«Υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτά», τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για την προστασία τους, καθώς αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει αμέσως να εντάσσονται σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, προκειμένου να μην απομονώνονται.

Ο ύπατος αρμοστής, μετά τις συναντήσεις του προχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψή του σε οικογένεια προσφύγων που φιλοξενείται σε διαμέρισμα στην Αθήνα, χθες το πρωί επισκέφτηκε δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Προκειμένου να σχηματίσει προσωπική εικόνα για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, βρέθηκε στα Λαγκαδίκια (καταυλισμός που έχει φτιαχθεί από την Υπατη Αρμοστεία και λειτουργεί υπό την εποπτεία της) και έναν ακόμα στη Ραιδεστό. Οπως ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας βελτιώνεται αλλά μένουν πολλά να γίνουν.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας στα κέντρα φιλοξενίας, αποκαλύπτοντας ότι μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα και στον πρωθυπουργό. «Η αστυνομία πρέπει να στηρίξει τις δομές στο θέμα της ασφάλειας», τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες δεν ενδιαφέρονται για τις συνθήκες φιλοξενίας όσο ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Οσο επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής, τόσο μεγαλύτερη ένταση υπάρχει και αντίστοιχα αύξηση των επεισοδίων στα camp, σημείωσε. «Το 80% όσων προκαταγράφηκαν, περίπου 28.000, μπορούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ακολουθώντας νόμιμες οδούς είτε μέσω του relocation είτε μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης» τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, προσθέτοντας ότι σκοπεύει ο ίδιος να επισκεφθεί τις χώρες της Ευρώπης που έχουν υποσχεθεί ότι θα δεχθούν πρόσφυγες, για να πιέσει να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις ακόμα και για όσους δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλα κράτη με τα υφιστάμενα προγράμματα. Πρέπει να βρούμε και άλλες λύσεις εκτός Ελλάδας για τους πρόσφυγες, αντί να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας μόνο στη βελτίωση των κέντρων φιλοξενίας εδώ, ανέφερε.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ο Φιλίπο Γκράντι εκτίμησε ότι είναι σχετικά μικρό αυτό το ενδεχόμενο. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που θα αυξηθούν οι ροές, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να επιταχύνει η ελληνική κυβέρνηση τη μετάβαση στην ενδοχώρα όσων έχουν κριθεί ότι δικαιούνται να καταθέσουν αίτημα ασύλου».

845 εκατ. ευρώ τα κονδύλια της Ε.Ε. στην Ελλάδα

Περί τα 845 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα ως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι από αυτά, 500 εκατ. ευρώ διατίθενται στη χώρα μας μέσα από εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014 - 2020 και επιπλέον 345 εκατ. ευρώ ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Αβραμόπουλος γνωστοποίησε αυτά τα στοιχεία, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να πληροφορηθεί τι προτίθεται να κάνει η Κομισιόν προκειμένου να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη μεταξύ των κρατών-μελών με δεδομένο ότι η μετεγκατάσταση δεν εφαρμόζεται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

Επί τούτου, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι έχουν θεσπιστεί δύο προγράμματα μετεγκατάστασης και σημειώνει πως από την πέμπτη έκθεση της Επιτροπής «συνάγεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες». Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως η Κομισιόν μπορεί να λάβει και αναγκαία μέτρα, τα οποία μπορεί να φθάνουν και στην επιβολή κυρώσεων.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε να ξαναρχίσουν οι μεταφορές με βάση τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό και εκτιμά ότι «αν και (η Ελλάδα) έχει σημειώσει πρόοδο από την πρώτη σύσταση της Επιτροπής που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016, χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν περισσότερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X