ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γεμίζουν μετανάστες πάλι η Χίος και η Μυτιλήνη

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν οι τοπικές αρχές την κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη

Kathimerini.gr

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν οι τοπικές αρχές την κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη όπου οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πλησιάζουν συνολικά τους 9.000, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι αφίξεις.

Οσα συνέβησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, που στα ελληνικά νησιά έφθαναν καθημερινά χιλιάδες άτομα, θυμίζουν οι εικόνες με τις σκηνές που και πάλι στήνονται σε διάφορα σημεία ανεξέλεγκτα εφόσον οι οργανωμένες δομές δεν επαρκούν. Εκτός από τους κατοίκους που ζητούν την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν για μήνες στα νησιά έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να επιβιβαστούν στα πλοία.

Οπως τονίζουν στελέχη των ΜΚΟ, έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους, λόγω της μακρόχρονης παραμονής, καθώς οι υπηρεσίες για το άσυλο στα νησιά εξετάζουν 10 - 15 αιτήσεις την ημέρα, ενώ καθημερινά φθάνουν δεκάδες καινούργιοι. Συνολικά στα δύο νησιά, αλλά και σε Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο και Κάρπαθο, έφθασαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 1.000 άτομα με βάρκες από την Τουρκία.

Το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών, σε σχέση, βέβαια, πάντα με το γεγονός ότι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν σταματήσει, τέθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Μουζάλας αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία, στον απόηχο δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και στελεχών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έκαναν λόγο για αναστολή έως και κατάργηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό. Το τηλέφωνο στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού δεν σταμάτησε να χτυπάει όλη την εβδομάδα, καθώς οι τοπικές αρχές των δύο νησιών προσπαθούν να βρουν λύση. Παράλληλα, έχουν αποστείλει πλήθος e-mail ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.

«Είμαστε σε επικοινωνία αλλά δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση», τονίζει ο αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καραμανής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η δημιουργία κλειστών χώρων στα νησιά για όσους «εμπίπτουν στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας» όπου θα παραμείνουν έως ότου ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής προς την Τουρκία. «Η μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα θα έδινε ένα λάθος μήνυμα σε όσους βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα», τόνιζε πηγή από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μία ακόμα φορά ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες στο hotspot στη ΒΙΑΛ, στο τέλος της εβδομάδας, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Χίο. Επίσης, κάποιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα για την παρατεταμένη παραμονή τους στο νησί.

Ο λιμενάρχης Λέσβου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο μίλησε για αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει χώρος ούτε στο hotspot στη Μόρια, ούτε στο Καρά Τεπέ για να φιλοξενηθούν οι νεοφερμένοι. Στο νησί παραμένουν ακόμα και αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για το άσυλο, εφόσον δεν υπάρχει χώρος στην ενδοχώρα για να μεταφερθούν.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση