ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πύρινο κλοιό για δεύτερο βράδυ η Θάσος

Απαισιοδοξία λόγω των δυνατών ανέμων που θα πνέουν στην περιοχή όλο το βράδυ

Kathimerini.gr

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση λόγω της πύρινης λαίλαπας στο νησί της Θάσου, το οποίο έχει κηρυχθεί από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτή την στιγμή οι φλόγες απειλούν το χωριό Ραχώνι. Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού και οι πυροσβεστική, μαζί με τους κατοίκους και εθελοντές από γύρω περιοχές, δίνουν μάχη για να προστατέψουν τα όρια της κατοικημένης περιοχής.

Πυροσβέστες, μιλώντας στην «Κ», κάνουν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Το βασικό πρόβλημα που, για ακόμη μία φορά, που αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου στο νησί, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πεζή πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς.

Κάτοικος του Λιμένα ανέφερε στην «Κ» ότι ώς τις πρώτες πρωινές ώρες πάλευαν με ό,τι μέσα διέθεταν για τον έλεγχο της φωτιάς. Μάλιστα, από σήμερα, Κυριακή, νωρίς το πρωί, ο Δήμος Θάσου καλεί κατοίκους και επισκέπτες να συνεισφέρουν τρόφιμα σε πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές. Ο αέρας δεν έχει κοπάσει στο νησί, αλλά ξεκίνησε χαμηλής έντασης βροχόπτωση που όλοι εύχονται ότι θα βοηθήσει την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί και επί τόπου επιχειρούν συνολικά 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 36 στρατιώτες, 15 εθελοντές, 11 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρία μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον σταθμό μας, 10 σπίτια κάηκαν στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο δήμαρχος Θάσου, στις δηλώσεις του , έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.

Το πρωί, η πυροσβεστική είχε καταφέρει να ελέγξει το μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο χωριό αλλά αργότερα η φωτιά αναζωπυρώθηκε από τους δυνατούς ανέμους.

Σημειώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζωπυρώσεις εστιών πυρκαγιάς, ειδικά προς τις Μαριές και το Ραχώνι, φόβος που επιτείνεται, αφενός, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται όλο το βράδυ, (ήδη από το μεσημέρι ο αέρας δεν βοηθάει το έργο των αρχών) και, αφετέρου, εξαιτίας της υποχώρησης των εναέριων μέσων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ