ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας:Μετά από εφτά χρόνια ύφεσης περνάμε στην ανάπτυξη

Η οικονομία αλλάζει πρόσημο και από το μείον γυρνά στο θετικό τόνισε

ΚΥΠΕ

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο όπου η οικονομία της αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνά στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης και είναι η ώρα του σχεδιασμού και του οραματισμού για το μέλλον, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και καλωσορίζοντας τη ρωσική αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Ντβόργκοβιτς καθώς η έκθεση είναι αφιερωμένη στη Ρωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο στόχος για την επόμενη πενταετία είναι η Ελλάδα να έχει κατοχυρώσει την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα πραγματικά σύγχρονο ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου, ως πόλος σταθερότητας, ως φάρος κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα έχει αφήσει πίσω της την μαύρη πενταετία της κρίσης και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να αλλάξει και η στάση των εταίρων στην ΕΕ αλλά δεν είναι το μόνο, καθώς πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο θα οδηγήσει σε παραγωγή νέου πλούτου που θα διανεμηθεί δίκαια στους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας, των επιστημών και της παραγωγής και όχι σε όσους μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν την κρίση, στους κρατικοδίαιτους, όπως σημείωσε, ολιγάρχες των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ.ου Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος είναι να δοθεί τέλος στη διαφθορά, στη γενικευμένη φοροδιαφυγή, στη μαύρη εργασία, στη διαπλοκή, στο πελατειακό κράτος και στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα για να είναι ίση μεταξύ ίσων σε μια Ευρώπη όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες. Και ότι αυτό θα επιτευχθεί με καθημερινή προσπάθεια κάνοντας λόγο για μαραθώνιο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι χώρα – παρίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την πραγματοποίηση της 1ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου την Παρασκευή στην Αθήνα, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων σε έδαφος ναρκοθετημένο, όπως είπε, από τις επιπτώσεις της επιθετικής λιτότητας αλλά και από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης κάνοντας ειδική μνεία στο στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Παραδέχτηκε ότι ο συντριπτικός αρνητικός συσχετισμός δύναμης στην Ευρώπη εμπόδισε την επίτευξη όλων όσων η κυβέρνηση επιδίωκε αλλά πέτυχε, τόνισε, ένα συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο και παρά το ότι οι δυσκολίες παραμένουν για πρώτη φορά από το 2009 υπάρχει ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης ανάκαμψης της οικονομίας και απομείωσης των βαρών, που απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι υπάρχει βελτίωση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας και απαρίθμησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διαφυλαχτεί η θετική αυτή πορεία. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα απαριθμώντας τη θετική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθησυχάζοντας ως προς τα εργασιακά, την οριστικοποίηση των μέτρων και των τρόπων ελάφρυνσης του χρέους, την επανένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, την επίτευξη υψηλών ρυθμών βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας μέσα από στήριξη της εργασίας, της καινοτομίας, της οικοδόμησης δικτύων και στήριξης της κοινωνικής οικονομίας και της ρύθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου, στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δια του νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς και στη διευκόλυνση των επενδύσεων απευθύνοντας πρόσκληση στους επενδυτές, αλλά και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Υπογράμμισε ότι με την επίτευξη προόδου, εντός διετίας θα καταστεί εφικτή η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μείωση της βαριάς φορολογίας, και κάλεσε τους εργαζόμενους που σηκώνουν το βάρος να συνειδητοποιήσουν ότι οι δυσκολίες θα αρχίσουν να τελειώνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε απολογισμό της πορείας της κυβέρνησής του και τόνισε ότι τίμησε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι από την ΔΕΘ κάνοντας μνεία και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και προαναγγέλλοντας ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν για δράσης στήριξης κοινωνικών αναγκών κυρίως στην παιδεία και στην υγεία και προσέθεσε ότι 900 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2017 θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας.

Τέλος έκανε αναφορά στα έργα υποδομών μιλώντας για σωρεία προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για το πώς υπερσκελίστηκαν και σήμερα είτε επανεκκίνησαν αρκετά έργα είτε έγινε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων συμπεριλαμβάνοντας και τις συμβάσεις που αφορούν σε παραχώρηση δημοσίου πλούτου.

Προανήγγειλε δε μια σειρά από έργα στην Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα ενώ κλείνοντας ανακοίνωσε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα αλλά και ότι δημιουργείται παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη συμπρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X