ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μητσοτάκης με «μικρό καλάθι» στη Θεσσαλονίκη

Σε σύσκεψη οριστικοποιήθηκε ότι θα αποφύγει την παροχολογία

Kathimerini.gr

Ζυγίστηκε και βρέθηκε λιποβαρής. Αυτή θα μπορούσε να είναι, σε μια γραμμή, η αποτίμηση της Πειραιώς για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αποτίμηση μάλιστα διανθίστηκε με σχόλια για την αποστροφή του πρωθυπουργού που αφορούσε τον υπουργό Επικρατείας –«αν τον δείτε, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει εκείνος για το αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο»– την οποία η Πειραιώς ερμηνεύει ως αιχμή προς τον Νίκο Παππά. Ομως, ήταν η στρατηγική και τα μηνύματα που θα πρέπει να εκπέμψει από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση, καθώς ο χρόνος για την άνοδο στη συμπρωτεύουσα μετράει πλέον αντίστροφα.

Εσωτερικές μετρήσεις

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η συνεδρίαση άρχισε με παρουσίαση εσωτερικών μετρήσεων, τις οποίες έχει στα χέρια της η Πειραιώς, από τον σύμβουλο του προέδρου της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Οι μετρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αντανακλούν τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (προσεγγίζουν περισσότερο τη δημοσκόπηση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΜΑΚ και εμφανίζει τη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δέκα μονάδες). Αυτά έγιναν το εφαλτήριο μιας ευρύτερης συζήτησης για το πώς τοποθετείται η κοινή γνώμη σε όλα τα ζητήματα –συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών αδειών– και κυρίως για το πώς πρέπει να τοποθετηθεί η Ν.Δ. έχοντας κατά νου τις τάσεις της κοινής γνώμης. «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε; Ή τι θα ήταν λάθος να κάνουμε;», ρώτησε, μεταξύ άλλων, τα στελέχη του ο κ. Μητσοτάκης. Οι απόψεις των στελεχών φαίνεται να ομαδοποιούνται σε δύο σχολές σκέψης: η μία δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε περισσότερες –αν και λελογισμένες– εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Η δεύτερη θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να εμφανιστεί συγκρατημένος, όπως έχει ήδη προϊδεάσει με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του. Η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με συγκερασμό των απόψεων προς τη δεύτερη κατεύθυνση.

Από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς επιμένουν στο θετικό αφήγημα, καθώς το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει μεν ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, κυρίως, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ως η μόνη λύση που μπορεί να ανακόψει «τον κατήφορο της χώρας». Βασική φιλοσοφία της συνολικής πρότασης που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και η μείωση των φόρων, όπως ήδη προαναγγέλθηκε με την εξαγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% την επόμενη διετία. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλες μειώσεις φόρων, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν και από την τελική διαβούλευση του κ. Μητσοτάκη με τα στελέχη του και κυρίως από τις σημερινές συναντήσεις –που θα έχει από κοινού με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη– με τους συντονιστές των τομέων Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. Στόχος, να ζητηθεί η γνώμη των στελεχών και συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να παρουσιαστούν στη ΔΕΘ. Οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης θα έχουν σήμερα συνάντηση και με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η Πειραιώς συνέχισε και χθες την τακτική αδιάκοπου σφυροκοπήματος της κυβέρνησης με αφορμή τα πρωθυπουργικά σχόλια για την κρίση του ΣτΕ, τα οποία η Ν.Δ. θεωρεί «ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο δημόσια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ