ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιμνημόσυνη δέηση για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας

Στην παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Επιμνημόσυνη δέηση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος, το οποίο πηγάζει από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αιωνία η μνήμη των σεπτών θυμάτων της στυγερής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.»

Ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά, σε ομιλία που εκφώνησε μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, σημείωσε ότι συμπληρώνονται φέτος ενενήντα τέσσερα χρόνια από την πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του Ελληνισμού, τη Μικρασιατική καταστροφή, τον οριστικό ξεριζωμό της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή με το δραματικότερο τρόπο.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για τον Ελληνισμό πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία ο μικρασιατικός χώρος, καθώς αποτέλεσε το λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών και της Ορθοδοξίας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι τη μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν, εκτός των άλλων, η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, η πυρπόληση της Σμύρνης, όπου είχαν συρρεύσει και πολλοί Έλληνες από τις γειτονικές περιοχές, και οι σφαγές, λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων χριστιανών, στη Σμύρνη και στις πόλεις και τα χωριά που ανακαταλαμβάνονταν από τον τουρκικό στρατό, οι μαρτυρικές πορείες των αιχμαλώτων και των ομήρων προς το εσωτερικό της Ανατολής, η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων και η εκδίωξη των υπολοίπων από τις πατρογονικές εστίες τους, χωρίς τις περιουσίες τους, από το μικρασιατικό έδαφος και προ πάντων το ξερίζωμα του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι περίπου 1.500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα με την κοινωνική γεωγραφία της χώρας να αλλάζει άμεσα και επεσήμανε ότι οι «πρόσφυγες, όπως τους αποκαλούσαν, βρήκαν καχυποψία και πολλές φορές εχθρότητα από την πλευρά των ντόπιων» αλλά κατάφεραν τελικά να ορθοποδήσουν, να προκόψουν σε ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες, να τονώσουν την οικονομία, να μπολιάσουν δημιουργικά την νεοελληνική κουλτούρα.

«Το «ελληνικό θαύμα εν ώρα ειρήνης», όπως ονομάστηκε η αποκατάσταση ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων σε 18 μόλις χρόνια, σε μια χώρα κατεστραμμένη από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις, αποδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και είναι πάντα επίκαιρο, φτάνοντας ως τις μέρες μας» τόνισε.

Ο Έλληνας Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός. Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο.»

Η Μικρασιατική καταστροφή, είπε, “αποτελεί εθνικό ορόσημο για όλους, όχι μόνο γιατί μας προφυλάσσει από την επανάληψη μιας διχαστικής πολιτικής, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο τις εθνικές μας αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ