ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστροφή εβδομήντα παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex

Kathimerini.gr

Εβδομήντα παράτυποι μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία σήμερα, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex, επιστράφηκαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2016, στην Τουρκία 70 παράτυποι μετανάστες (51 από το Πακιστάν, εννέα από τη Σρι Λάνκα, επτά από την Αλγερία, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από την Τουρκία, όλοι άντρες). Από αυτούς τρεις παραιτήθηκαν από τα αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τρεις είχαν απορριπτική απόφαση σε α΄ βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή, ενώ οι υπόλοιποι 63 δεν εξέφρασαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος προστασίας.

Ειδικά στην περίπτωση του Τούρκου, επιστράφηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, ο οποίος ενώ αρχικά είχε εκφράσει επιθυμία να ζητήσει άσυλο, κατόπιν παραιτήθηκε της χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από τον οργανισμό Frontex, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 08 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 1 6 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 01η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 01η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

Με βάση το Διμερές Πρωτοκόλλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 46 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 578 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
Επιπροσθέτως, από την έναρξη της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ. 187 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X