ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Χίος

Προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αποσυμφόρηση του νησιού

Kathimerini.gr

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η αστυνομία, αλλά και η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Χίο, τονίζοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων, των πολιτών, αλλά ούτε και των προσφύγων. Στα νησιά –Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο, κυρίως– παραμένουν εγκλωβισμένοι 13.863 πρόσφυγες.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το θέμα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στα νησιά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιείται ήδη από τον Απρίλιο προσπάθεια να επιτραπεί, στο πλαίσιο της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά να μεταφερθούν στην ενδοχώρα έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, χωρίς όμως να υπάρξει εμπλοκή όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, υπάγονται στη Συμφωνία μόνο εκείνοι που παραμένουν στα νησιά. Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν φάνηκε αρνητικός, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι φεύγουν από την Αθήνα για να επιστρέψουν στην Τουρκία θα έχουν φθάσει στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Οι υπάλληλοι της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στη Χίο πραγματοποίησαν χθες συμβολική κινητοποίηση. Απέκλεισαν την είσοδο στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. και ζήτησαν μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στην εγκατάσταση, τονίζοντας ότι καθημερινά απειλείται η ασφάλειά τους ειδικά όταν οι αποφάσεις ασύλου είναι απορριπτικές, οπότε οι μετανάστες γνωρίζουν ότι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ένας Αφγανός έκοψε τις φλέβες του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει.

Στο μεταξύ και η Ενωση Αστυνομικών υπαλλήλων Χίου με ανοιχτή επιστολή της περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, λόγω του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί. «Οι κλοπές σε κήπους, αποθήκες και σπίτια των περιοχών γύρω από τη ΒΙ.ΑΛ. είναι καθημερινές. Τα παράπονα από τους κατοίκους είναι έντονα» τονίζουν, προσθέτοντας όμως ότι και στις κοινότητες των μεταναστών υπάρχει μεγάλη ένταση, γκρίνια και θυμός. Οι κάτοικοι της Χίου σχεδιάζουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημά τους την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Οπως αναφέρουν, θα γίνει προσπάθεια να περιφρουρηθεί η πορεία ώστε να μη δημιουργηθούν επεισόδια από ακραία στοιχεία, όπως την προηγούμενη φορά. Στο νησί καθήκοντα αστυνομικού διευθυντή έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Παναγιώτης Καλέλλης, ο οποίος πήρε μετάθεση στο νησί από τη Λέσβο.

Στην Κω

Ο δήμαρχος της Κω και τοπικοί φορείς ζητούν μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας από τις συνέπειες του προσφυγικού. Στο νησί βρίσκονται συνολικά 1.813 άτομα, όταν στο hotspot που δημιουργήθηκε, παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις, οι υποδομές επαρκούν για 1.000 άτομα. Οπως σημειώνουν, ο τουρισμός του νησιού σημείωσε μείωση της τάξης του 15%. Με επιστολή τους ζητούν την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το νησί, την αναστολή του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, την επαναφορά των 100 δόσεων για οφειλές στα ταμεία και την εφορία, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την απαλλαγή ή έστω τη μείωση στο 50% του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του ορίου για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X