ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Ε.Ε: Tα 6 βήματα για να ισχύσει ξανά η Συνθήκη του Δουβλίνου

Μία σειρά από δράσεις που καλείται να κάνει η Ελλάδα

Newsroom Κ, Αθήνα

Μία σειρά από δράσεις καλείται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα για να αρχίσει πάλι να ισχύει η συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο έτσι ώστε να να ενεργοποιηθεί η συμφωνία και να ξαναρχίσει να παίρνει πίσω υποψήφιους πρόσφυγες, οι οποίοι μέσω της Ελλάδας πέρασαν σε άλλα κράτη - μέλη.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη και με περαιτέρω αφίξεις μεταναστών, αυτή την φορά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η Ελλάδα φιλοξενεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και έχει φτάσει στο όριο της» προσθέτοντας πως στην μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να γίνει η αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν επιστροφές σε μία χώρα που έχει φτάσει στα όρια της, αλλά συγχρόνως αναγνώρισε ότι υπάρχει και η νομική διάστασης της συμφωνίας του Δουβλίνου, που τις προβλέπει. «Τα κράτη έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν ότι έχουμε από κοινού συμφωνήσει» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι οι επιστροφές θα γίνονται σταδιακά και με εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Η Επιτροπή υιοθέτησε χθες μια σειρά από δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Δεκέμβριο.

Αυτές είναι:

1) δημιουργία ανοικτών χώρων υποδοχής προσφύγων

2) εξασφάλιση της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου

3) επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τα άλλα κράτη μέλη

4) εκτίμηση των αναγκών και επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό

5) δωρεάν νομική βοήθεια στους πρόσφυγες

6) χώρους υποδοχής ευάλωτων ομάδων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων.

Για όλα τα παραπάνω η ΕΕ θα στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Οσον αφορά την πρόοδο στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρά την πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός ακόμα παραμένει ιδιαίτερα αργός. Από το 2015, όπου λήφθηκε η απόφαση για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη συνολικά 5.651 άτομα, εκ των οποίων 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία.

Τέλος σχετικά με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι λειτουργεί καλά και οι αφίξεις από την Τουρκία «εχουν μειωθεί δραστικά».

Συγχρόνως ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι επανεγκαταστάσεις Σύρων από την Τουρκία έχουν ένα σταθερό ρυθμό και για αυτό και η Ε. Ε έχει κρατήσει από την μεριά της τις δεσμεύσεις προχωρώντας στην απελευθέρωση των ταξιδιωτικών εγγράφων το συντομότερο δυνατόν αλλά και στις οικονομικές της δεσμεύσεις στην Τουρκία. Σήμερα η Επιτροπή υπέγραψε και την δωρεά 600 εκατομμυρίων στην Τουρκία για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε συνολικά το ποσό προς την Τουρκία να είναι 1,2 δισ από το σύνολο των 3 δισ που υποχρεούται η Ε.Ε να δώσει μέχρι το 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X