ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδικός χάρτης για 30 μέρες-φωτιά του Μαξίμου

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας καλείται το επόμενο διάστημα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις

Kathimerini.gr

Ένας μήνας «φωτιά» ξεκινάει για την κυβέρνηση, καθώς οι συζητήσεις που θα γίνουν με τους εκπροσώπους των δανειστών πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Ουάσιγκτον, Λουξεμβούργο και Αθήνα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται το επόμενο διάστημα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, που θα αφορούν τη χώρα, την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του, λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση αυτών των συζητήσεων, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επίτευξη των στόχων του.

Το δε πρόγραμμά του, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, θα είναι ιδιαιτέρως πυκνό. Κι αυτό γιατί πέραν των εσωτερικών υποχρεώσεών του, που αναλύονται παραπλεύρως, θα υπάρχουν και πολλές εξωτερικές.

Αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν να μη διαρκέσουν για μήνες.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί από εδώ και στο εξής είναι:

3 Οκτωβρίου: Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017. Σε αυτό θα αποτυπώνονται οι προβλέψεις για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, καθώς και οι παρεμβάσεις για το 2017 που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα για το 2017 δεν θα υπάρχουν, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογεί ότι με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί επιτυγχάνονται οι στόχοι και μάλιστα μπορεί να καταγραφούν υπερβάσεις. Επί της ουσίας, με το προσχέδιο το οικονομικό επιτελείο θα θέτει τη βάση της συζήτησης με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

7 - 9 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται εκεί και όπως και τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να γίνουν συζητήσεις στο παρασκήνιο για το ελληνικό πρόγραμμα. Συζητήσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, όμως, θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και το θέμα του χρέους –δεδομένων των πιέσεων που ασκεί το Ταμείο– αλλά και το εάν τελικά θα υπογράψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

10 Οκτωβρίου: Αμέσως μετά την Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ελληνας υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένει από αυτή τη συνεδρίαση το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Μια καθυστέρηση σε αυτή την απόφαση –λόγω μη υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων μέτρων– εκτός από το ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δόση (είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου), θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε καθυστέρηση την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση της συζήτησης για το χρέος.

13 - 16 Οκτωβρίου: Θα λάβει χώρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τι θα συμβεί στο συνέδριο και ποιες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογηθούν στη συνέχεια.

17 Οκτωβρίου: Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, στις 17 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τον δεύτερο έλεγχο.

21 Οκτωβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η Eurostat θα ανακοινώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του περυσινού προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι τα αρχικά τους στοιχεία έδειχναν πρωτογενές πλεόνασμα καλύτερο του στόχου, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επικύρωση του βελτιωμένου αποτελέσματος ως επιχείρημα για να αντικρούσει πιθανές πιέσεις (ειδικά από το ΔΝΤ) για νέα μέτρα στο μέλλον.

Τέλη Δεκεμβρίου: Εχει τεθεί από την Κομισιόν ως το χρονικό ορόσημο για να κλείσουν: ο δεύτερος έλεγχος, το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στις τάξεις των δανειστών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X