ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 5,3 ρίχτερ στα Ιωάννινα

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Kathimerini.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός που σημειώθηκε χθές βράδυστις 23:14 ήταν 5,3 βαθμών, το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα και έλαβε χώρα 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων κοντά στο χωριό Λίθινο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82 μετασεισμοί, εκ των όποιων ο ισχυρότερος ήταν 4,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 3 το πρωί, ενώ στις 6.20 σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.

Ανάστατοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.

Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Πολλοί κάτοικοι πάντως βρίσκονται στις πλατείες της πόλης μακριά από κτήρια. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι δύο κύριοι σεισμοί (23:14 της 15ης/10 με 5,5R και 02:18 της 16ης/10 με 4,2R) έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας.

"Σε πλήρη εξέλιξη ο σεισμός"

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X