ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ για το χρέος

Θετικά μηνύματα ήλθαν από τη γαλλική πλευρά

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διαδοχικές συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο την ελληνική οικονομία είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, χωρίς να εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη βέλγικη πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος και μάλιστα τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματα της. «Αυτό θα θέλαμε να συμβεί», φέρεται να ειπώθηκε από γαλλικής πλευράς.

Αναγνωρίστηκε από τις δυο πλευρές η ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα, το θέμα δηλαδή, των γνωστών διαφωνιών για το ζήτημα του χρέους μεταξύ των θεσμών, ως προϋπόθεση για να υπάρξει λύση.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

Συμφώνα με ελληνικές πηγές, έγινε δεκτή από την Γαλλία η θέση της Ελλάδας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ συζητηθήκαν το προσφυγικό, το Κυπριακό και το θέμα της οικονομίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και έθεσε την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας προκειμένου να υπάρξει γρήγορη λύση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη θέση που πήρε η κ. Μέρκελ, στον απόηχο της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ρύθμιση του χρέους, αλλά μεταρρυθμίσεις.

Για το προσφυγικό έγινε συζήτηση σε θετικό κλίμα, και οι δύο πλευρές συμφωνήσαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα ενίσχυση της Ελλάδας σε ειδικούς και επιτάχυνση της επανεγκατάστασης.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις ελληνικές θέσεις, δηλαδή στήριξη των κοινοτικών συνομιλιών και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην όποια έθεσε το θέμα των ελλήνων φοιτητών και των εργαζομένων στη Βρετανία μετά το Brexit.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση