ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας: Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης

Απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σειρά μηνυμάτων προς την Τουρκία αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας από το ακριτικό νησί του Άη Στράτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και των συνόρων, αποσαφηνίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και να μην διαπραγματευτεί «ούτε σπιθαμή» και «ούτε γωνία» ελληνικής γης.

Προσέθεσε αιχμηρά πως εάν η Άγκυρα θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία, μπορεί να την ξαναγράψει με θετικό πρόσημο και σε συνεργασία με την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού.

Στο μέτωπο του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο φρόνημα του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως ενώπιων της προσφυγικής κρίσης «σήκωσε το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

Τόνισε δε ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένες χώρες να αρνούνται να προσφέρουν αλληλεγγύη και ζήτησε την τιμωρία όσων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δέχονται μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα συνέδεσε τις θυσίες του ελληνικού λαού με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν το η ανταπόδοση να είναι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν κάποιες χώρες να έχουν μόνο υποχρεώσεις ενώ άλλες έχουν μόνο δικαιώματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ενωμένη Ευρώπη «αλά καρτ».

«Οι συμφωνίες υπογράφονται για να τηρούνται», είπε, υπό τη σκιά της γραμμής του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εάν κριθεί απαραίτητο.

Απευθυνόμενος στην Εκκλησία, ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι ο πυρήνας των ιδεών του χριστιανισμού και ιδιαίτερα της ορθοδοξίας έχει κοινό σημείο αναφοράς με όσους αγωνίζονται για κοινωνική απελευθέρωση, την αγάπη για τον άνθρωπο.

«Εσείς λέτε αγαπάτε αλλήλους, εμείς λέμε αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ