ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκέμβριο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σημαντική είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν

Kathimerini.gr

Τον Δεκέμβριο αναμένουν στις Βρυξέλλες τις αποφάσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και σχετικά με το κατά πόσον θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση το χρέους και θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το πού βρίσκεται η αξιολόγηση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα προνοιακά επιδόματα, στα εργασιακά αλλά και στη δημοσιονομική πορεία του 2017-2018.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του Eurogroup ότι το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και ότι θα συγκληθεί το διοικητικό του συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, ο ESM θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που δεν είναι άλλα από την εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών και τη ματαίωση της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, που θα το καθιστούν μεν βιώσιμο αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει. «Μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα έχουν θετική επιρροή στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση για το αν συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος του έτους, που θα κάνουν την πραγματική διαφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως, επειδή το ΔΝΤ πρέπει να κάνει νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, «μπορεί σε κάποια θέματα να χρειαστεί περισσότερη καθοδήγηση και κάποιες διευκρινίσεις και πιθανώς να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα μεσοπρόθεσμα μέτρα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέθεσε πως είναι αδύνατον να είναι απολύτως ακριβής αυτήν τη στιγμή με το μέγεθος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το 2018.

Η θέση του επικεφαλής του Eurogroup είναι κάπως ηπιότερη από αυτήν που εξέφρασε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να γίνει κάποια συζήτηση στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018».

Αυτό που είχε ενδιαφέρον στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup, πριν γίνει και η τελική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ πέρα από το 2018. Μέχρι τώρα, από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5% μεσοπρόθεσμα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσα χρόνια είναι το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αυτό θα οριστεί τον Δεκέμβριο, καθώς είναι σημαντικό για να καθορίσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που αναμένεται να κάνει το ΔΝΤ.

Χθες, μετά τη λήξη του Εurogroup, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του Euroworking Group της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, ο κ. Βίζερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπ. Κερέ, εκπρόσωπος της Κομισιόν και του ΔΝΤ (η σύνθεση του Washington Group σε τεχνικό επίπεδο και όχι πολιτικό) προκειμένου να συζητήσουν το παραπάνω θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X