ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεδομένη η φιλία και η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε ο Ομπάμα

Όλα όσα έγιναν κατά την πρώτη μέρα της ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, επίσκεψη  η οποία έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Έλληνα Πρόεδρο Πορκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχει πααρακάθισε σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελληνικό χρέος, Κυπριακό, συνθήκη της Λωζάνης και προσφυγικό ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων.

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού Προέδρου κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος τον υποδέχθηκε σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, και ακολουθήσε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την σύντομη συνομιλία τους, μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε Κυπριακό τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της εξεύρεσης μια βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό . Για τη συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε ότι είναι μέρος του διεθνούς δικαίου και η αμφισβήτηση της είναι απαράδκετη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ΕΕ και Ελλάδα. Μίλησε επίσης για το θέμα ονομασίας των Σκοπίων.

Στην αντιφώνηση του ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τοποθετήθηκε για κανένα από τα θέματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η αναφορά του ήταν γενικού περιεχομένου ως προς την Ελλάδα.

«Αυτό θα είναι το τελευταίο μου ταξίδι και ήθελα να γίνει ένα ταξίδι στη γενέτειρα της Δημοκρατίας και στις ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς αυτές δημιουργούνταν. Καταλαβαίνουμε πως μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά περνάμε μια χρονική στιγμή που τα πράγματα βελτιώνονται και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι μόνο καλή για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να δίνει ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους. Επίσης παράλληλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεστε τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ενός κράτους, εξού και συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και με την Ελλάδα. Εκτιμούμαι την ιδιαίτερη συνεργασία στα θέματα συνεργασίας στην τρομοκρατίας, ενώ από την άλλη, είναι δυνατές, οι νατοϊκές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών, εξέφρασε δε την ελπίδα να μπορέσει να επισκεφθεί την Ακρόπολη ενώ ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία.

Κυπριακό και ελληνικό χρέος στη συνάντηση Ομπάμα Τσίπρα

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Παυλόπουλο, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Αναφορά στις συνομιλίες για το κυπριακό έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη δική του ομιλία στο πλάι του Μπάρακ Ομπάμα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολλά από εκείνα τα σημεία εντός και εκτός χώρας στα οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το κυπριακό.

"Συζητήσαμε για την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται. Οι συνομιλίες φέρουν την ελπίδα αλλά καίρια ζητήματα μένουν ανοιχτά. Η λύση να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων στο νησί, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα υπέδειξε ότι στόχος είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση  στο Κυπριακό για την οποία χρειάζεται συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ. «Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέρουντα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω πως αυτή η λύση είναι δυνατή».

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εκφράζοντας την άποψη ότι μόνο με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται απομείωση του χρέους και η ώρα είναι τώρα

Νίκη Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, εκφράζοντας την έκπληξη του από το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο την ίδια ώρα επισήμανε ότι πολλές φορές ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο κι αυτό επηρέασε το αποτέλεσμα.

Ωστόσο ανέφερε ότι «Θα χρειαστεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας, απέναντι στον εθνικισμό και τις ακρότητες. Το μέλλον του κόσμου θα οριστεί από αυτά που έχουμε κοινά και όχι από αυτά που μας χωρίζουν»

«Δεν νιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις Τραμπ, αλλά έχω χρέος για ομαλή μετάβαση της εξουσίας, Ο χρόνος θα δείξει αν η νίκη Τραμπ ή το Brexit θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους που τα υποστήριξαν υπό το καθεστώς φόβου».  είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο το επίσημο δείπνο

Στις 19:30 ο Αμερικανός Πρόεδρος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο συμμετείχαν 130 προσκεκλημένοι.

Απευθυνόμενος σε ιδιαιτέρως θερμούς τόνους προς τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Παυλόπουλος, κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ομπάμα, σημείωσε πως «καθένας γνωρίζει ότι η προσωπικότητά σας θα ακτινοβολεί και στο μέλλον. Σ' αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε - για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- την Χώρα μας». Θα έχετε πάντα τη φιλία και την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις, εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ομάδα διαδηλωτών, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην οδό Αμερικής και Σταδίου ενώ κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Οι αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

Το πρωί της Τρίτης στην οδό Κοραή στη Νέα Σμύρνη, κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Πανιωνίου, στο πλαίσιο των ερευνών ανδρών της ασφάλειας στα μέρη από τα οποία θα περάσει η αυτοκινητοπομπή με τον Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκε σακίδιο με τέσσερις βόμβες μολότοφ.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση