ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ομπάμα στην Αθήνα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναχώρησε από την Ελλάδα στις 15:30 το απόγευμα

ΑΜΠΕ

«Η ελληνική οικονομία δεν ήταν βιώσιμη, για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και δουλειές, και γι’ αυτό χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώπιον ενός ενθουσιώδους νεανικού ακροατηρίου.

«Πολλοί δεν κατάλαβαν το κόστος της θυσίας που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, εγώ όμως το κατάλαβα και ένας από τους σκοπούς της κυβέρνησής μου είναι να βοηθήσω το έργο της Ελλάδας» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να σταθεί ξανά η οικονομία στα πόδια της. «Έχετε αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επανέρθει η Ελλάδα στην ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ, διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την επαναφορά στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μέλλον ότι υπάρχει πρόσβαση στην ανάπτυξη» παρατήρησε, και παρακίνησε το νεανικό ακροατήριο στην αίθουσα να παραμείνει στην Ελλάδα και να πετύχει επαγγελματικά εδώ. «Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες είμαι βέβαιος» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που έφεραν την πρόοδο και έδωσαν πλούτο προκάλεσαν και ένα βαθύ σχίσμα» προειδοποίησε εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες νεανικό κοινό. Όπως εξήγησε, λόγω της παγκοσμιοποίησης υπάρχει περισσότερη τεχνολογία με λιγότερες θέσεις εργασίας, μεταφέρονται θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, εργοστάσια κλείνουν και αναδεικνύονται νέες ελίτ ενισχύοντας την αδικία και την ανισότητα.

Όπως επισήμανε η τάση αναδίπλωσης των κοινωνιών λόγω παγκοσμιοποίησης είναι κατανοητή, καθώς «το είδαμε στις εκλογές των ΗΠΑ, το είδαμε στο δημοψήφισμα για το Brexit». Αλλά δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο, υπογράμμισε. «Να πάμε πίσω αποκλείεται… Ο δρόμος είναι μόνο προς τα εμπρός. Δεν μπορούμε να διαρρήξουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν… Η μόνη μας ελπίδα είναι οι ανοιχτές αγορές και η δημοκρατία με πιο δίκαιο επιμερισμό των ωφελημάτων που θα τα νιώσουν οι εργαζόμενοι, και αυτό επιδίωξα κατά τις θητείες μου ως πρόεδρος» επισήμανε.

«Οι ανοιχτές δημοκρατίες φέρνουν την ευημερία, δίνεται στους νέους ανθρώπους η δυνατότητα να καινοτομούν και να φέρνουν την ευημερία στις κοινωνίες τους» υπογράμμισε πάντως.

Στην εκτενή αναφορά του για την Ελλάδα, στην οποία επικαλέστηκε τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, αλλά και τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο που διαπρέπει στο NBA, ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ακόμη ότι «η φλόγα που άναψε εδώ στην Αθήνα δεν έσβησε ποτέ με τον (γαλλικό) διαφωτισμό και αναζωπυρώθηκε από τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους. «Υπάρχουν κάποιοι σήμερα που απειλούν αυτά τα ιδανικά» προειδοποίησε.

Ξενάγηση στην Ακρόπολη 

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στην περιοχή της Ακρόπολης λίγο μετά τις έντεκα το πρωί και εκτός από τους άνδρες ασφαλείας τον πιο ισχυρό άνδρα του πλανήτη συνοδεύει η κ. Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Η αμερικανική πρεσβεία ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter τα πρώτα στιγμιότυπα από την ξενάγηση στον Παρθενώνα.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία ενημερώνει το κοινό ότι σήμερα Τετάρτη οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας - Διονυσιακού Θεάτρου) θα παραμείνουν κλειστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί μετά τη μία και μισή για την προγραμματισμένη ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους.

Η Αττική Οδός και η Βάρης- Κορωπίου θα παραμείνουν κελιστές από τις 14:00 έως τις 16:00 την ώρα που ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσει με το Air Force One από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο από τις 14:00 έως τις 16:00. Το τραμ δεν θα λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 16:00 και στη Γραμμή 1 δεν θα υπάρχει κυκλοφορία συρμών από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, λόγω στάσης εργασίας εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση