ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα:Νέο τελεσίγραφο Σόιμπλε για μη ελάφρυνση

Μιλούσε την Παρασκευή το απόγευμα μπροστά σε τραπεζίτες, στη Φρανκφούρτη

Kathimerini.gr

To αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε μόλις απογειωθεί την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλούσε την Παρασκευή το απόγευμα μπροστά σε τραπεζίτες, στη Φρανκφούρτη: «Οι Ελληνες», έλεγε, «δεν έχουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους για 10 χρόνια... Αλλά ήδη σήμερα δεν υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν δεσμευθεί για τη διοίκηση, την αγορά εργασίας και την απελευθέρωση των αγορών, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη. Με ελάφρυνση του χρέους θα το κάνουν ακόμα λιγότερο. Θα πετύχουν το αντίθετο από εκείνο που επιδιώκουν...», έλεγε ο Γερμανός υπουργός.

«Δεν πρόκειται στο θέμα του χρέους να δείτε περισσότερα ή λιγότερα από εκείνα που έχουμε αποφασίσει με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Eurogroup», ανέφερε την Παρασκευή στην «Κ» κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο. Την ίδια ώρα, πηγές από τη σοσιαλδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα, που ωστόσο δεν είχαν από πρώτο χέρι ενημέρωση για την επίσκεψη Ομπάμα, σημείωναν ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως οποιεσδήποτε αποφάσεις για το χρέος συνοδευθούν από απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε για πρόσθετα μέτρα...», στη φάση μετά το 2018, οπότε η ελληνική πλευρά ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γενικότερα, η γερμανική κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στο να μην «πει πολλά πράγματα» αναφορικά με το θέμα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της καγκελαρίου Μέρκελ –κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο– που ήταν αποτέλεσμα, ως συνήθως, μιας πολύμηνης και επίπονης πολιτικής κυοφορίας.

Η κ. Μέρκελ είχε ζητήσει την υποστήριξη σε αυτή την υποψηφιότητα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, την οποία της παρείχαν, παρά τις τεράστιες διαφορές τους με την πολιτική που ακολούθησε στο προσφυγικό.

Λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Μέρκελ, ο επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, θύμισε ότι το κόμμα του ήταν ο μόνος πολιτικός σχηματισμός της Γερμανίας που αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ. Μάλιστα, επανέλαβε, με ολοσέλιδο άρθρο του στη FAZ, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός, ο οποίος θα διευκολύνει χώρες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ευρώ ή δεν μπορούν να μείνουν σε αυτό, για να το εγκαταλείπουν.

H κ. Μέρκελ, όπως πιστεύουν στελέχη της χριστιανοδημοκρατικής πολιτικής ηγεσίας, θα σκληρύνει κάποιες από τις απόψεις της ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας, που αρχίζει ουσιαστικά το τριήμερο 5-7 Δεκεμβρίου. Τότε είναι που το τακτικό συνέδριο του κόμματός της θα την επανεκλέξει στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σε αυτή τη «σκλήρυνση» δεν περιλαμβάνονται, πάντως, θέσεις που να αφορούν τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως εκείνο της Ελλάδας. Και αυτό γιατί η κ. Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Ζεεχόφερ για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας σε μια κλειστή συνάντηση στελεχών του ομίλου της Deutsche Telecom, πριν από μερικές εβδομάδες, η κ. Μέρκελ είπε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει αρκετή δουλειά και πρέπει να την αφήσουμε να την ολοκληρώσει...». Σε αυτή την άποψη συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά οι αποστάσεις σε ό,τι αφορά τη συνέχιση επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 παραμένουν αγεφύρωτες, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες συναντήσεις των κ. Σόιμπλε και Τσακαλώτου. Το πιο κρίσιμο ζήτημα παραμένει αν η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει και καταθέσει νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τα αντίστοιχα μέτρα, που να στοχεύει στην επίτευξη αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ή θα μπορέσει να πορευθεί δημοσιονομικά σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο.

Διπλωμάτες στο Βερολίνο ανέφεραν ότι παρά τα καλά λόγια του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ την τελευταία εβδομάδα, και εκείνος θα δυσκολευθεί πολύ να δεχθεί κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί πριν από τις δικές του εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X