ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσακαλώτος: Οχι σε συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας

Κριτική κατά του ΔΝΤ άσκησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών

Kathimerini.gr

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να μην πετύχουν συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι δεν είναι θαρραλέο αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να τα βάζει με την Ελλάδα, πιέζοντας για νέα μέτρα. Ακόμη, άφησε αιχμές και κατά ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαίσιου για τα θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών του ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά το θέμα των δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018, πρότεινε το εξής:

Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τότε ο δημοσιονομικός χώρος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ, να κατευθυνθεί για ελάφρυνση φόρων και κοινωνικών εισφορών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο», για αυτό τον σκοπό, ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί από τη μείωση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του λαθρεμποριού και άλλες δράσεις, να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές δράσεις και ό,τι άλλο επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά η μείωση των πλεονασμάτων να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πέραν αυτών, σημείωσε ότι οι συζητήσεις για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού του 2018 έχουν οδηγήσει αυτή τη στιγμή στη συρρίκνωσή του στο 0,1% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και υποστήριξε ότι περιμένουμε τη συζήτηση μετά τις 5 Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ