ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποκλείει νέο Eurogroup ο Τσακαλώτος για να κλείσει η αξιολόγηση

Δείχνει τον Ιανουάριο για τις τελικές αποφάσεις για αξιολόγηση και χρέος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης της ευρω-ομάδας προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το χρέος, ουσιαστικά παρέπεμψε την τελική συμφωνία για τον Ιανουάριο, όταν και θα καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες.

«Η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο Eurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν θα μπορούμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέχρι Γενάρη οι λεπτομέρειες για το χρέος θα έχουν δοθεί. Εκεί θα ξέρουμε πως θα κολλήσουν τα τρία κομμάτια. Εκεί θα δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για ελληνική οικονομία», προσέθεσε.

Για τις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις με τους θεσμούς και για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων εντός προγράμματος.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση του χρέους για να λάβει επιπλέον μέτρα.

«Η συζήτηση θα είναι αν θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%. Το ΔΝΤ λέει ότι αν είναι λίγο πάνω από 1,5% εμείς μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα μέτρα. Αυτό αυτό που τους είπα χθες στο ΔΝΤ είναι να έχουν το θάρρος της γνώμης και αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο στόχος αλλά το ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη αλλά αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τίποτα για το χρέος».

Αναφερόμενος στη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%, επί της ουσίας άφησε να φανεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στη μείωση των επιχειρηματικών βαρών, τόσο με μείωση φόρων όσο και με μείωση του μη εργοδοτικού κόστους.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ για να μειώσουμε τους φόρους και το κόστος σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να δούμε πόσο κοστίζει ο εργαζόμενος στον εργοδότη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη, λέγοντας πως το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για απομόνωση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος επιστράτευσε την ειρωνεία.

Αφού υπογράμμισε τα θετικά σχόλια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, πρόσθεσε με νόημα: «Τέτοια απομόνωση είχα να ζήσω από τους γάμους της Γκρέις Κέλλυ με τον Ρενιέ και της Νταιάνα με τον Κάρολο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X