ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία εκατοντάδες πρόσφυγες

Αύξηση των προβλημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Kathimerini.gr

Σκηνές που τις παίρνει ο αέρας, παιδιά που τρέμουν στο κρύο και άνθρωποι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προφυλαχθούν από τη βροχή. Σε άθλιες συνθήκες παραμένουν τις τελευταίες ημέρες περίπου 200 άτομα μεταξύ των οποίων 70 παιδιά στη Χίο, που βρίσκονταν εκτός του καταυλισμού της Σούδας και διέμεναν σε σκηνές, οι οποίες στήθηκαν πρόχειρα το καλοκαίρι. Αρκετές εκατοντάδες άτομα παραμένουν στη Σούδα, όπου επίσης οι συνθήκες μετά τα επεισόδια και τις βροχοπτώσεις έχουν επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία σχεδίαζαν χθες τη μεταφορά από τη Σούδα όσων ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα, ωστόσο οι διαδικασίες έως αργά το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή οι Χιώτες αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού κατηγορούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο παρά τις εκκλήσεις δεν έχει προσφέρει καμιά βοήθεια στους ανθρώπους στη Σούδα. Ταυτόχρονα και στο hotspot στη ΒΙΑΛ οι συνθήκες είναι δύσκολες. Υπάρχει πρόβλημα με το νερό, καθώς δεν λειτουργεί η αφαλάτωση εντός της εγκατάστασης, ενώ και οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται.

Οσον αφορά την ενδοχώρα, άτομα που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς αναφέρουν ότι τα προβλήματα –που ήταν πολλά έτσι κι αλλιώς– έχουν επιδεινωθεί λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους καταυλισμούς στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρει ότι στα περισσότερα camps υπάρχουν ακόμα σκηνές, οπότε βέβαια δεν υπάρχει θέρμανση «αν και αναζητούνται λύσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων». Ακόμα όμως και στα camps όπου έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ακόμα σύνδεση με το ηλεκτρικό.

Χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, των 1.200 Γεζίντι, μεταξύ των οποίων 700 παιδιά, που βρίσκονταν στον καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου. Από το πρωί χθες στην περιοχή έπεφτε πυκνό χιόνι.
Ακόμα και στην Αττική οι συνθήκες είναι δύσκολες σε ορισμένους καταυλισμούς όπως στον Αγιο Ανδρέα, στη Μαλακάσα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, αλλά και στο Ελληνικό στο baseball, όπου οι άνθρωποι παραμένουν σε σκηνές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X