ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προϋπολογισμός 2017: Ξεκίνησε η μάχη των Πολιτικών Αρχηγών

ΔΝΤ, εθνικά θέματα, αξιολόγηση και «εκλογές» στο επίκεντρο της συζήτησης

Kathimerini.gr

Σε περιβάλλον πόλωσης εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού: όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία δεν χαρακτηρίζεται απλώς από τις μαζικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης στην δικομματική πλειοψηφία, αλλά και –κυρίως- από τη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «αμύνονται» είτε υπενθυμίζοντας πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, είτε επικαλούμενα σημερινές θέσεις της ΝΔ, προκειμένου να υποστηρίξουν πως αν γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης οι αντιλαϊκές πολιτικές θα ενταθούν. Στον αντίποδα, η γαλάζια παράταξη υποστηρίζει πως η σημερινή κυβέρνηση ανακυκλώνει τα αδιέξοδα, τονίζοντας πως η παραμονή στην των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξουσία εγκυμονεί νέους κινδύνους για τη χώρα και την οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την αναμενόμενη γι’ αργότερα απόψε, μονομαχία των Αλ.Τσίπρα και Κυρ.Μητσοτάκη. Είναι η μέρα των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων να ανοίγει τον κύκλο των ομιλιών, μετά το πέρας των οποίων θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι, ασφαλώς, και η νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ιδίως μετά από όσα αποκάλυψαν χθες στη Βουλή οι Γ.Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου (περί απαιτήσεων του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ τώρα για το 2019, ανατροπές στα εργασιακά κ.ά.).

«Αν είναι έτσι, φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι στα όρια του δραματικού», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν.Δένδιας, αναφερόμενος ειδικά στην περί τα 4,5 δις «αποκάλυψη» Χουλιαράκη, και κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να επιβεβαιώσει το μέγεθος. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου απαντώντας άμεσα, πριν δηλαδή από την κεντρική του ομιλκία, περιορίστηκε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ από τη μια, και στην Ευρώπη και την Αθήνα από την άλλη, ως προς το αν είναι επιτεύξιμο ένα πλεόνασμα τέτοιου ύψους για το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι στο πλαίσιο αυτό που έχει ήδη συζητηθεί το μέτρο του «κόφτη», ή της ψήφισης νέων μέτρων με προληπτικό χαρακτήρα, ή αναζήτησης άλλου «μηχανισμού» για την επίτευξη του στόχου.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Εχετε κοστίσει πανάκριβα στον τόπο. Είναι φανερό ότι απέρχεστε. Το πόσο καιρό θα παραμείνετε ακόμα δεν είναι σημαντικό: σημαντικό είναι να μην προαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά», επέμεινε ο κ. Δένδιας.

«Είναι κρίσιμο το να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «εγγυάται» δίκαιη κοινωνικά αναδιανομή του πλούτου που θα παραχθεί από την ανάπτυξη. «Υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που ενοχλούνται από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία στοχεύει στη λήξη της λιτότητας» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης και επιτέθηκε στο ΔΝΤ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την Νέα Δημοκρατία. Αμφότεροι δε, όπως και στο σύνολό τους υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας που μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες, αφιέρωσαν μεγάλο τμήμα της ομιλίας τους προκειμένου να αναδείξουν τα όσα –όπως είπαν- αρνητικά χαρακτήρισαν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας συνεχίζεται με αρκετές αναφορές και στα εθνικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των άλλων, η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ως στοιχείο άσκησης πολεμικής κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ, την κοινή παρουσία βουλευτών του με βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών ο συγκυβερνήτης πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Καστελόριζο.

«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όχι από τις κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Λεβέντης επαναφέροντας την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση ως λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά και τη θέση του πως θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά το πρόγραμμα εξοπλισμών, για να θωρακιστεί –όπως σημείωσε- η άμυνα της Ελλάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση