ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα προς Γερμανία:Τηρήσαμε όλους τους κανόνες για το νεαρό κατάδικο

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού είχαν καταχωρηθεί στην Eurodac από το 2013.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Απαντώντας στη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι χρειάζεται καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε διωκτικές υπηρεσίες, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού είχαν καταχωρηθεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac από το 2013.

Κάναμε όλα όσα έπρεπε βάσει των κανόνων, απαντά η Αθήνα στις αιχμές της γερμανικής κυβέρνησης για την υπόθεση του νεαρού μετανάστη από το Αφγανιστάν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από ελληνικές φυλακές πριν εκτίσει ολόκληρη την ποινή του και εν συνεχεία συνελήφθη στη Γερμανία για το βιασμό και τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στην πόλη του Φράιμπουργκ.

Απαντώντας στη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι χρειάζεται καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε διωκτικές υπηρεσίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού είχαν καταχωρηθεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac από το 2013.

Όσον αφορά την αποφυλάκιση του νεαρού περίπου δύο χρόνια αφού καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, η ελληνική πλευρά τονίζει πως ο κατάδικος είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας και συνεπώς αφέθηκε ελεύθερος με όρους αφού εξέτισε τα 2/5 της ποινής του.

Η αποφυλάκισή του ανακλήθηκε αφού δεν τήρησε τον όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, όμως ο νεαρός είχε πλέον εξαφανιστεί. Τελικά μπόρεσε να φτάσει στη Γερμανία, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος.

Η Αθήνα προσθέτει ότι ο δράστης είχε συλληφθεί ως ανήλικος, και τονίζει ότι σε όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός ανηλίκων «χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο» και πάντα με επιείκεια.

Δεν είναι γνωστό εάν το θέμα θα τεθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση