ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά στον ΟΑΣΑ από τα πλαστά εισιτήρια

Τοποθετήθηκαν 30 ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο γνησιότητας των εισιτηρίων

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το κόστος της ζημιάς για τον ΟΑΣΑ από το εκτεταμένο κύκλωμα που διοχέτευε πλαστά και παραχαραγμένα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, το οποίο αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου, μετά από έφοδο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε τυπογραφική μονάδα στο Μενίδι, παρουσία στελεχών του ΟΑΣΑ. Στο τυπογραφείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 60.000 πλαστά και ένα εκατομμύριο εισιτήρια η γνησιότητα των οποίων ερευνάται.

Η επιχειρήση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία στον ΟΑΣΑ. Τα στελέχη του οργανισμού είχαν υποψίες πως παραχαραγμένα εισιτήρια είχαν διοχετευθεί στο επιβατικό κοινό, καθώς τον Οκτώβριο τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 500.000 με 600.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις εγκαταστάσεις της τυπογραφικής μονάδας, σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρατηρητικότητα νεαρής αστυνομικού η οποία διαπίστωσε πως περίπου 60.000 εισιτήρια είχαν τον ίδιο αριθμό.

Το τυπογραφείο είχε μειοδοτήσει σε διαγωνισμό για την παραγωγή των εισιτηρίων το 2015, ωστόσο επειδή η ελληνική εταιρεία δε διέθετε το απαραίτητο πρωτόκολλο ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τύπωμα εισιτηρίων, είχε αναθέσει την εργασία αυτή στη Λετονική εταιρεία με την επωνυμία Baltic Note, που κατέχει τη σχετική άδεια. Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2015, η ελληνική τυπογραφική επιχείρηση δεν μπορούσε να τυπώσει εισιτήρια.

Ο ΟΑΣΑ έχει καταγγείλει τη σύμβαση με το τυπογραφείο στο Μενίδι και για να μην υπάρξει έλλειψη εισιτηρίων, σύναψε νέα σύμβαση με τη Λετονική εταιρεία Baltic Note για την προμήθεια εισιτηρίων και κουπονιών, αξίας 17.000 ευρώ, έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα νέα εισιτήρια μάλιστα, θα έχουν πολύ υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι επιτελείς του οργανισμού έχουν παραγγείλει 30 ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο γνησιότητας εισιτηρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν εξακολουθούν να κυκλοφορούν ακατάλληλα εισιτήρια.

Το τυπογραφείο από το Μενίδι είχε μάλιστα συνάψει αρκετές συμβάσεις με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως με τα ΕΛΤΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίες έχουν επίσης καταγγελθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τυπογραφική επιχείρηση παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρευστότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς του δημοσίου, προσφέροντας πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει ξεκινήσει να ερευνά όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο οργανισμός τα τελευταία έτη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στεφάνου: Κακόβουλα ψέματα τα περί σχέσης ΑΚΕΛ-Ιβάν

«Από ότι φαίνεται η στήλη της Καθημερινής poticsblog, κατάντησε χαλκείο ψευδών ειδήσεων. »
Leo  |  14:39

Παίρνει αναβολή η διάσκεψη Άντρου

«Ένα χαμένο κόμμα προσπαθεί να βρει τα πόδια του που δυστυχώς του έχει κόψει ο Χριστόφιας και τώρα ο ...»
knak  |  12:44

Στο δείπνο της Συνόδου Αρχηγών Κρατών τα θέματα της Τουρκίας

«Και εμείς ακόμη κράζουμε για κόστος στη Τουρκία. Μια χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται μόνη ...»
Λευκωσιατης  |  10:40

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση