ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές

Επίκεντρο θέμα συζήτησης το πώς και πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση

Kathimerini.gr

Με το κλίμα για την Ελλάδα να έχει βαρύνει αισθητά στις Βρυξέλλες μετά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού, τα μάτια δεν είναι στραμμένα στο κατά πόσον θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά στο πώς και πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς οι αποστάσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία παραμένουν ακόμα αγεφύρωτες. Οποια λύση βρεθεί θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τον τελευταίο μήνα έχει κάνει συστηματικές και έντονες προσπάθειες επίλυσης του αδιεξόδου, σε ασυνήθιστα –σε σχέση με το παρελθόν– μεγάλο βαθμό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γνωρίζοντας την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι τώρα. Και αυτό διότι η βέβαιη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος του Γ. Βίλντερς στις εκλογές του Μαρτίου θα περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο, καθώς είναι γνωστή η αρνητική του θέση όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και ξεκαθάρισε ότι πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ (όσο ακραία και αν είναι τα αιτήματά του) δεν πρόκειται να περάσει από την ολλανδική βουλή.

Συγχρόνως στις Βρυξέλλες δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι λόγω της αβεβαιότητας για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, είναι προτιμότερο να επιχειρηθεί να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα. Οι φωνές απομονωτισμού που έχει διατυπώσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει πολλούς να ανησυχούν.

Οι προσπάθειες να βρεθεί λύση ενόψει του πολιτικού κύκλου εκλογών της επόμενης χρονιάς επιβαρύνθηκαν από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Ενώ η Ελλάδα θεωρείτο από τα κράτη-μέλη ότι βρισκόταν σε γενικές γραμμές σε συμμόρφωση και πολλά κράτη-μέλη μάλιστα είχαν πάψει να παρακολουθούν βήμα προς βήμα την πορεία του προγράμματος, οι παροχές ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος και έκαναν την πλειοψηφία των κρατών-μελών –όπως φάνηκε στο τελευταίο Euroworking Group– να επανέλθει σε μία σκληρή και επικριτική στάση.

Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη στην πλειοψηφία τους (Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία κ.ά.) εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις παροχές. Αλλα κράτη-μέλη τόνιζαν ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και ένα επιπλέον επίδομα σε συντάξεις στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά, ενώ άλλα, σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας, ανέφεραν ότι και αυτά όταν θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους τελικά χορήγησαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Αντίστοιχες περικοπές

Το πακέτο Τσίπρα προκάλεσε μια πρόσθετη εστία τριβής σε μία συγκυρία κατά την οποία καταβάλλονταν προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα όσον αφορά τις διαφωνίες των θεσμών για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και στόχους και οδήγησε στο «πάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Ετσι, αντί η προσοχή και η προσπάθεια όλων να στραφεί προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει στραφεί προς το θέμα που έχει ανακύψει, των δεσμευτικών και αξιόπιστων γραπτών διαβεβαιώσεων του κ. Τσακαλώτου. Και μάλιστα με τη σκληρή στάση της Γερμανίας που ζητούσε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως προϋπόθεση για να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο από αυτό των ελληνικών προβλέψεων, βάσει του οποίου υπολογίσθηκε το επίδομα στους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να κάνει αντίστοιχες περικοπές.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μεταφέρεται για τον νέο χρόνο, για τις 12 Ιανουαρίου 2017, που είναι προγραμματισμένο το Euroworking Group, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση