ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ-Ευρώπη: Εφορίες αναζητούν φόρους από online ενοικιάσεις κατοικιών

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί φορολόγηση μιας εταιρείας του Διαδικτύου

Kathimerini.gr

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που επιχειρεί σε εθνικό επίπεδο να ρυθμίσει ένα ζήτημα σαν τη φορολόγηση μιας εταιρείας του Διαδικτύου. Σε άλλες χώρες οι προσπάθειες ρύθμισης είναι τοπικές, με περιορισμένη επιτυχία, όπως π.χ. στο Αμστερνταμ, που διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες κατοικιών δεν καταβάλλουν τον μικρό φόρο 5% (τέλος διανυκτέρευσης) που έχει επιβληθεί. Πιο σκληροί οι αμερικανικοί δήμοι όπως της Ν. Υόρκης –που είναι στα δικαστήρια με την Airbnb– και της Νέας Ορλεάνης, που απαγόρευσε να ενοικιάζονται ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στη Νέα Υόρκη, η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ανακληθούν μέτρα της πόλης με τα οποία τιμωρούνται με πρόστιμο 7.500 δολαρίων όσοι ιδιοκτήτες ενοικιάζουν τα σπίτια τους για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μην ενοικιάζονται οι πρώτες κατοικίες αλλά μόνο οι δεύτερες. Ο Γιώργος Κανελλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην τελευταία διεθνή συνάντηση της εταιρείας με συνεργάτες της από ολόκληρο τον κόσμο στο Λός Αντζελες, είπε ότι οι ιδρυτές της σκοπεύουν να τη μετατρέψουν σε ένα πλήρες ψηφιακό ταξιδιωτικό γραφείο.

Στο άρθρο 113 του νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να συνεργαστεί το κράτος με τις πλατφόρμες ζητώντας τους πληροφορίες. Η κ. Σοφία Γκιούσου, εκπρόσωπος της εταιρείας, τόνισε στην «Κ» ότι η εταιρεία δεν θα είχε αντίρρηση να συμβάλει στη συλλογή εσόδων καθώς «για εμάς η Ελλάδα δεν έχει καμία διαφορά. Εχουμε ήδη δεσμευτεί να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος και στην Ελλάδα για συλλογή και απόδοση τουριστικών φόρων απευθείας στη φορολογική αρχή εφόσον οι κανόνες είναι φυσικά κατάλληλοι για τον διαμοιρασμό κατοικίας και μπορούμε να προστατεύσουμε και το προσωπικά δεδομένα των οικοδεσποτών και των επισκεπτών μας όπως οφείλουμε. Αξίζει να σας πω ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουμε αποδώσει 98 εκατ. ευρώ παγκοσμίως, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, και αυτή η αυτοματοποίηση κάνει τα πράγματα πολύ απλούστερα και για τους οικοδεσπότες, αλλά αποφεύγονται και μεγάλα διαχειριστικά έξοδα για το κράτος».

Πάντως, στη Νέα Ορλεάνη η Airbnb οφείλει να παραδίδει αρχείο ιδιοκτητών και ενοικιαστών στην πόλη. Η πρόταση να συλλέγεται ο φόρος στην Ελλάδα από τη μητρική εταιρεία Airbnb σκόνταψε «σε νομικά προβλήματα», όπως είπε στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Τώρα, ο κάθε ιδιοκτήτης (φυσικό πρόσωπο) που έχει έως δύο διαμερίσματα πρέπει να πάρει έναν ηλεκτρονικό κωδικό για να δηλώσει το εισόδημά του και να φορολογηθεί με 15% εάν ενοικιάζει μέχρι 90 ημέρες (60 στα μικρά νησιά).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση