ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Εξοδος» προσφύγων από Μαλακάσα

Πολλές οικογένειες έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας αναζητώντας μέρος να ζεσταθούν

Kathimerini.gr

Το κρύο του χειμώνα δεν βρήκε σε ετοιμότητα το κέντρο προσφύγων στη Μαλακάσα, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες φιλοξενουμένων να αποχωρούν μέσα στην παγωνιά. Πλήθος προσφύγων, στη συντριπτική τους πλειονότητα οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, υποχρεώθηκαν λόγω του τσουχτερού κρύου να αποχωρήσουν από το κέντρο της Μαλακάσας, αναζητώντας αλλού ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ας σημειωθεί πως πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε παραδεχθεί ότι οι εγκαταστάσεις στην Μαλακάσα δεν είναι κατάλληλες και χρειάζονται βελτίωση, αλλά το (αναμενόμενο για τέλη Δεκεμβρίου) κύμα χιονιά βρήκε το κέντρο απροετοίμαστο και τους πρόσφυγες στο έλεος του καιρού.

Αυτές τις ημέρες συνεχίζονται οι εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαβίωση και τη θέρμανση των εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν εκεί. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Clement Perrin, υπεύθυνος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τις δομές σε Μαλακάσα, Ελαιώνα, Ηπειρο και Σάμο, η ηλεκτροδότηση διακόπτεται συχνά στον καταυλισμό, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν δύσκολες», λέει. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο, ενώ το κέντρο λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Περίπου 200 οικίσκοι είχαν τοποθετηθεί στη Μαλακάσα τις προηγούμενες εβδομάδες, αντικαθιστώντας τις σκηνές. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Perrin, αρκετοί από αυτούς λόγω της παλαιότητάς τους δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Η παγωνιά των ημερών πλήττει με ιδιαίτερη δριμύτητα και τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο ή σε τελείως ακατάλληλα κτίρια, χωρίς θέρμανση. Αρκετοί δήμοι έχουν ανοίξει θερμαινόμενες αίθουσες, όπου οι άστεγοι της πόλης ή όσοι δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση να μπορούν να ζεσταθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων είχε διαθέσει από προχθές τη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, τηλ. 210-92.32.044) και την αίθουσα του γυμναστηρίου του ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι (Φορμίωνος 12, τηλ. 210-72.22.590, 210-72.16.707). Από χθες προστέθηκαν δύο επιπλέον χώροι: η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Αίμονος 9 και Αστρους, τηλ. 210-51.40.877) και το Καταφύγιο Αγάπης (Ευριπίδου 14, 7ος όροφος, τηλ. 210-33.15.417). Τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα εφοδιάζουν τους αστέγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση