ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την έλευση τέταρτου μνημονίου προεξοφλεί η Ν.Δ.

Επιμένει η Ν.Δ. σε τέταρτο μνημόνιο για δέσμευση σε αέναη λιτότητα

Kathimerini.gr

Στην υψηλών ντεσιμπέλ ρητορική για τα πρόσθετα μέτρα που έρχονται –προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ)– καθώς και για την επικείμενη έλευση του τέταρτου Μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση ήδη συζητά κι ας προσπαθεί να το βαφτίσει κατ’ ευφημισμόν «δημοσιονομικό μονοπάτι» –σύμφωνα με την Πειραιώς–, επιμένει η Ν.Δ. που συνεχίζει να σφυροκοπεί τον Αλ. Τσίπρα για δέσμευση σε αέναη λιτότητα.

Εν αναμονή των ενδείξεων από τον ευρωπαϊκό και ξένο παράγοντα για το αν η διαπραγμάτευση οδηγείται σε μεγάλη καθυστέρηση αντίστοιχη με αυτή της πρώτης αξιολόγησης και οι οποίες στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εκτιμούν ότι δεν θα διαφανούν νωρίτερα από τις 10 Ιανουαρίου, στο Μοσχάτο αποδομούν τις κυβερνητικές δημόσιες παρεμβάσεις που εμφανίζουν μια «μαγική εικόνα» για την οικονομία. Eνα 24ωρο αφότου ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος (και η συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής) αυτός που συγκέντρωσε τα πυρά της Ν.Δ. για την παραδοχή του ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν να επεκτείνει τον «κόφτη» πέραν του 2018, στο στόχαστρο της Πειραιώς βρέθηκαν ο Δημ. Τζανακόπουλος και οι δηλώσεις του («Στο κόκκινο 105,5»). Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στην Πειραιώς, στην οποία εξετάστηκαν τα σενάρια και οι εξελίξεις γύρω από τη β΄ αξιολόγηση και η γραμμή της Ν.Δ.

Για την Πειραιώς και τον Β. Κικίλια, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση «δίνει τα πάντα στους δανειστές με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία», καθώς και ότι έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018. «Ομολογεί, επίσης, ότι συζητά το νέο, τέταρτο μνημόνιο. Μόνο που το βαφτίζει “δημοσιονομικό μονοπάτι’’. Ευτυχώς οι Ελληνες έχουν καταλάβει πού οδηγεί το μονοπάτι Τσίπρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ., όπου επαναλαμβάνεται η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, προκειμένου η χώρα να ξαναβρεί προοπτική. Οπως το έθεσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, «πηγαίνουμε προς την υιοθέτηση μέτρων που δεν ήταν αυτονόητα πριν από δύο χρόνια, αλλά προέκυψαν εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση της Πειραιώς που επαναφέρει την προοπτική ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, πλαισιώθηκε από ομοβροντία σχετικών παρεμβάσεων από τους αρμόδιους τομεάρχες. Ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Απ. Βεσυρόπουλος σχολιάζοντας τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, επανέλαβαν την πάγια θέση του προέδρου της Ν.Δ. ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και υπογραμμίζουν ότι η χώρα «δεν αντέχει άλλο». Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας (Γ. Βρούτσης, Ν. Μηταράκης) κατηγόρησαν την Εφη Αχτσιόγλου για «ποδαρικό με ψέματα», υπογραμμίζοντας το «βαρύ τίμημα του λαϊκισμού» που πληρώνουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι μέσω νέων περικοπών στις συντάξεις και την «εισφοροκαταιγίδα» με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ