ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανικός Τύπος: «Σχεδόν καμία πρόοδος» στην ελληνική οικονομία

Εξαιρετικά ισχνή θεωρεί τη βελτίωση στη ελληνική οικονομία μερίδα γερμανικού τύπου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Εξαιρετικά ισχνή θεωρεί τη βελτίωση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας μερίδα του γερμανικού Τύπου. Δημοσιεύματα και για την υπόθεση των εισαγγελικών ερευνών στην Ελλάδα εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου επιχείρησε την Τετάρτη να καταγράψει τις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναπαράγοντας ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείο ειδήσεων dpa από την Αθήνα, το περιοδικό Focus εκτιμά στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι δεν έχει σημειωθεί «σχεδόν καμία πρόοδος στο πεδίο της ελληνικής οικονομικής μιζέριας», επισημαίνοντας ότι «παρά τη διεθνή βοήθεια δεν διακρίνεται σχεδόν καμία βελτίωση». Το δημοσίευμα εστιάζει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι αυτές ανέρχονται σε περίπου 5,6 δις ευρώ. Όπως προσθέτει, το κράτος «μπόρεσε μεν να πληρώσει τον Νοέμβριο μετά από μια χρηματοδοτική ένεση του Γιούρογκρουπ δύο δις ευρώ, αλλά τα χρέη αυξάνονται τώρα ξανά.

Κυρίως στο σύστημα υγείας συσσωρεύονται διαρκώς νέες (σ.σ. οικονομικές) υποχρεώσεις. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες εξαιτίας περικοπών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό». Το δημοσίευμα θίγει και το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους των φορολογουμένων προς το κράτος, κάνοντας λόγο για ποσό 94 δις ευρώ. «Οι πελάτες μου δεν μπορούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους προς το κράτος», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο λογιστής Νίκος Βρούσης.

Στα προαναφερθέντα έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα των κόκκινων τραπεζικών δανείων, τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 100 δις ευρώ, γράφει η διαδικτυακή Bild, επικαλούμενη αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Όπως σημειώνει η λαϊκιστική εφημερίδα, «η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των καλά καταρτισμένων που μεταναστεύουν: Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο το 2015 περισσότεροι από 44.000 χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα», η οποία έχει, όπως επισημαίνει η Bild, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ.


Στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης η Novartis

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις έρευνες που ξεκίνησε η Εισαγγελία Διαφθοράς στην Ελλάδα εναντίον του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, με αφορμή στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη χώρα. Όπως γράφει, «ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Novartis βρέθηκε στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα εξαιτίας της υποψίας για καταβολή μιζών». Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Novartis βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία» και προσθέτει ότι η εταιρεία κατέβαλε στις ΗΠΑ αποζημιώσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό δικαστικών υποθέσεων εναντίον της για μίζες, όμως εκκρεμεί ακόμη δικαστική διαδικασία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον της Novartis εξαιτίας ακριβών γευμάτων και υψηλών αμοιβών για ομιλίες, που φέρεται να προσέφερε η εταιρεία σε γιατρούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο θέμα αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung με σύντομο ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, κάνοντας λόγο για «έρευνα εναντίον της Novartis στην Ελλάδα» και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι παρόμοιες έρευνες εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Τουρκία και στη Νότια Κορέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X