ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύσκεψη για Novartis στο Μαξίμου

Επίκεντρο συζήτησης η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από Novartis

Kathimerini.gr

Η μάχη κατά της διαφθοράς επανέρχεται στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτέλεσε μία εκ των αιχμών της στρατηγικής που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μπορεί να δώσει «πόντους» και να ελαφρύνει την πίεση που η φθορά από την καθημερινή άσκηση πολιτικής επισωρεύει. Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και των αναπληρωτών τους, καθώς και του γ.γ. κατά της Διαφθοράς.

Λεπτομέρειες για τη σύσκεψη δεν δημοσιοποιήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς ήταν το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και οι αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Οπως έγινε γνωστό, χθες, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διέταξε νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος από την εταιρεία και υψηλόβαθμα στελέχη της. Την έρευνα του συνολικού φορολογικού ελέγχου θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.

Η κυβέρνηση, όπως καθίσταται σαφές από τη σημασία που δίδεται στο θέμα, διερευνά όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και για πολιτική αξιοποίηση. Ετσι, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή σύσκεψη είχε τρεις παραμέτρους:

• Ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις πληροφορίες που υπάρχουν από τις υπηρεσίες του σχετικά με την υπόθεση και με όσα δημοσιοποιούνται εσχάτως.

• Ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για όσα γίνονται γνωστά σχετικά με την πορεία των ερευνών των αμερικανικών αρχών, καθώς η αρχή των αποκαλύψεων βρίσκεται στις πέραν του Ατλαντικού έρευνες από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και από το FBI.

• Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο που εξελίχθηκαν σε άλλες χώρες ανάλογες έρευνες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Novartis και εάν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις και τι αφορούν.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έγινε κάποια ενημέρωση όσον αφορά τα όσα συζητήθηκαν. Εν πολλοίς, οι χαμηλοί τόνοι που υιοθετούνται έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει με δημόσιες παρεμβάσεις συζήτηση για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν τη δράση της εν λόγω εταιρείας στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση