ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο έλεος του χιονιά ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

Χωρίς ρεύμα και νερό Σκόπελος και Αλόννησος

Kathimerini.gr

Στο έλεος του χιονιά έχουν παραδοθεί αρκετές περιοχές σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να προκαλούν σημαντικά προβλήματα και σε οδικούς άξονες.

Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.

Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο αλλά και στον δήμο Ζηρού.

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς, ενώ με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων και της Αρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται στους δρόμους και τις ισχυρές χιονοθύελλες να δυσχεραίνουν το έργο τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην πόλη της Λαμίας

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από τις έξι το πρωί και στη Λαμία, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

Τα οχήματα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.

Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση.

Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Στο εθνικό δίκτυο μετά την ακινητοποίηση των φορτηγών με την εντολή που δόθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας κυκλοφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Σε διάφορα σημεία, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, το εθνικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται την προσοχή των οδηγών εωσότου παρέμβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ωστόσο, η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, έδωσε το "πράσινο φως" έτσι ώστε σιγά-σιγά το επόμενο διάστημα τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για περισσότερα από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες, με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και την Βόρεια Ελλάδα που είχαν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από 2,5 ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας

Με απόφαση της δημοτικής Αρχής του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, και σήμερα τα σχολεία στην περιφέρεια ευθύνης του, θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτοί θα είναι, αντιθέτως, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Η απόφαση λαμβάνεται εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, αλλά και των νέων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν. Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.

Στους -7 βαθμούς η θερμοκρασία στη Λάρισα

Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκατοστά. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

«Πάγωσε» το σύστημα ύδρευσης στον Βόλο

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει, από τη νύχτα, τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά. Τα αυτοκίνητα κινούνται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές. Οχήματα-αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν τόνους αλατιού και θαλασσινό νερό στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι και να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Επίσης, έχουν διακοπεί και οι αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο προς τα προάστια ,αλλά και στο κέντρο του Βόλου. Με δυσκολία διεξάγεται και η κίνηση προς τις Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου και προς την Λάρισα όπου επιχειρούν πολλά εκχιονιστικά της Περιφέρειας.

Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χωρίς ρεύμα και νερό Αλόννησος και Σκόπελος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό "Πρωτεύς" με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία. Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίσθηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

Αποκλεισμένα χωριά στην Κέρκυρα

Αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα, στην Κέρκυρα, ενώ κλειστοί παραμένουν αρκετοί επαρχιακοί δρόμοι.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου - Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παραμένουν εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα.

Κλειστό είναι το τμήμα της οδού από την Εθνική Οδό Κέρκυρας -Παλαικαστρίτσας, στο ύψος της Γέφυρας Ιατρών, με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω Τρουμπέτας, καθώς και αντίστροφα από την Εθνική Οδό Σιδαρίου- Κέρκυρας στο ύψος της Γέφυρας Ρεγκίνη με κατεύθυνση προς Τρουμπέτα -Σκριπερό -Γέφυρα Ιατρών, με την Τροχαία να πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, διακομιδές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρειάστηκε να κάνει ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, καθώς ήταν αδύνατο το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα αποκλεισμένα ορεινά χωριά.

Τα σχολεία στη βόρεια και μέση Κέρκυρα, σήμερα παρέμειναν κλειστά μετά από απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτας Πανδή, ενώ αναμένεται νέα ενημέρωση για αύριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X