ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο

Η εικόνα ανάπτυξής τουρκικών στόλων στα διεθνή ύδατα προκάλεσε ερωτήματα

Newsroom Κ, Αθήνα

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας», διευκρίνισε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, απαντώντας (Πρακτορείο 104,9) στην προχθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου περί ακαθόριστης κυριαρχίας σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς» στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε έπειτα από την κατάθεση έγγραφης κοινοβουλευτικής απάντησης του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιού, ο οποίος είχε περιγράψει ένα σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης και κατοίκησης 28 βραχονησίδων που, μάλιστα, επρόκειτο να τύχει και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ηδη προτού δημοσιοποιηθεί η γραπτή δήλωση του κ. Μουφτούογλου, η ελληνική πλευρά είχε γίνει δέκτης διαμαρτυριών από την Τουρκία τόσο σε ανώτατο πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας έχει προκαλέσει σε ορισμένους απορία και σε άλλους ενόχληση και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών εθνικά ευαίσθητων υπηρεσιών (διπλωμάτες και στρατιωτικοί), οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πως είναι δυνατόν να γίνονται δημοσίως τέτοιου τύπου συζητήσεις.

Η δεδομένη κινητικότητα στο Κυπριακό, η διπλωματική ένταση με αφορμή το περιστατικό Σαντορινιού, οδήγησαν αρκετούς στη διατύπωση αποριών για τη χθεσινή έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Δεδομένου ότι μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τα τουρκικά πλοία παρέμεναν εν πολλοίς στα λιμάνια τους λόγω των γενικών διώξεων που πλήττουν και το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας, η εικόνα ανάπτυξής τους στα διεθνή ύδατα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου προκάλεσε ερωτήματα.

Η τουρκική κινητικότητα παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μονάδες οι οποίες, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε επιφυλακή στο Αιγαίο, αλλά και με ορισμένες που απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στο πλαίσιο προγραμματισμένης δραστηριότητας. Στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν ότι η τουρκική κινητικότητα είναι συνηθισμένη, ιδίως γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της περιοδικής επιχειρησιακής αξιολόγησης του στόλου της γειτονικής χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Δήμος Κερύνειας: Δεν ξέρει ο Πρόεδρος τον πληθυσμό της πόλης

«Ο Δήμος Κερύνειας οφείλει να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στα σκανδαλώδη που εκστομίζει ο Πρόεδρος της ...»
Θεοχάρης Θεοχ΄ρη  |  20:19

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X