ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άγκυρα: Ο Τσίπρας θα υποκύψει τελικά στις πιέσεις

Θα ευθυγραμμιστεί με το τουρκικό αίτημα για τους οκτώ στρατιωτικούς ο Έλληνας πρωθυπουργός

Αργά ή γρήγορα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα υποχρεωθεί να ευθυγραμμιστεί με το τουρκικό αίτημα για τους οκτώ στρατιωτικούς. Αυτή η άποψη ξεχωρίζει τις τελευταίες ώρες στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες της «Κ» από το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο και στο διπλωματικό πεδίο σύντομα θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η τουρκική πλευρά προβάλλει την άποψη ότι την παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της καταστροφής και αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για διάφορα πεδία. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι κατεξοχήν μια πολιτική και όχι δικαστική υπόθεση-διαμάχη.

Την παραπάνω άποψη υποστηρίζει και ένα πρώην στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο σήμερα δραστηριοποιείται στο ακαδημαϊκό στην Τουρκία και πραγματοποιεί συχνές τοποθετήσεις στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Ο Μεσούτ Χακκί Γιασίν τονίζει ότι την παρούσα στιγμή η Άγκυρα λαμβάνει μηνύματα που δείχνουν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την στάση της στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών.

Οι παραπάνω απόψεις έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Kanal 24, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίου και εμμέσως ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν στο μέλλον ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.

Ο σεβασμός προϋπόθεση για καλές σχέσεις, διαμηνύει ο Τσίπρας

Μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει προς τις γειτονικές χώρες ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας με αποστολή πυραυλακάτου κοντά στα Ίμια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η «αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, στηλιτεύει τις «μονομερείς ενέργειες που οδήγησαν στο κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής», υπογραμμίζοντας από την άλλη την ανθρωπιστική προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα.

Σε ερώτηση, τέλος, για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρα επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για κατάργηση του απαρχαιωμένου συστήματος των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση