ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς απαντήσεις για το ταξίδι Τσίπρα στη Γαλλία

Η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρεί πειστικές επί της ουσίας τις απαντήσεις

Kathimerini.gr

Με σειρά πιεστικών ερωτημάτων που αναζητούν κυβερνητικές απαντήσεις συντηρεί ψηλά στην ατζέντα της η Πειραιώς το «ταξίδι-φάντασμα» του πρωθυπουργού στο Παρίσι. Η Ν.Δ. δεν θεωρεί πειστικές επί της ουσίας τις απαντήσεις που δόθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Δευτέρα –μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου της– έθεσε κι άλλα ερωτήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ταξίδι έχει κι άλλες προεκτάσεις που βρίσκονται στα όρια του ελέγχου.

Για την Πειραιώς, το γεγονός ότι το ταξίδι κρατήθηκε μυστικό και η σχετική παραδοχή γι’ αυτό έγινε μόνο κατόπιν εορτής, και υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγείρει από μόνο του πολιτικό ζήτημα.

«Διαφάνεια»

«Ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται, απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που κορόιδευε τους πολίτες χωρίς κόστος έχει παρέλθει», υπογράμμισε ο Β. Κικίλιας χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές υπεκφυγές «ομολογία ενοχής». «Γιατί το ταξίδι από τη Λισσαβώνα στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έμεινε μυστικό και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά το ταξίδι αυτό;», αναρωτήθηκε ο Β. Κικίλιας, ενώ ζήτησε να μάθει αν μέχρι την περασμένη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, υπήρχε σύμβαση του ΟΔΔΗΧ με τη Rothschild.

Δεν ήταν το μόνο ερώτημα. Η Πειραιώς διερωτάται ακόμη γιατί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε μόνος του με τους εκπροσώπους της Rothschild, χωρίς τον Ευ. Τσακαλώτο και τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ, ενώ εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη. Στο παιχνίδι βάζει η Ν.Δ. και τον υπουργό Εθν. Αμυνας, ρωτώντας αν κι εκείνος είχε ενημερωθεί για το ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και αν επιμένει στις απόψεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν για τη Rothschild.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε το ταξίδι και ότι τον πρωθυπουργό συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. της κυβέρνησης, η Ν.Δ. ζητεί να μάθει και ποιες ήταν οι συναντήσεις του Μιχ. Καλογήρου στη γαλλική πρωτεύουσα. Πιεστικά δε, επαναλαμβάνει επίμονα το αίτημα προς την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Rothschild επιβεβαίωνε στην «Κ» τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις 30 Ιανουαρίου, χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή τους συμμετέχοντες. Ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη στη Λισσαβώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε (στα Παραπολιτικά fm) ότι ο κ. Τσίπρας «φυσικά συνοδευόταν από τη σύζυγό του». Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με δήλωσή του χαρακτήρισε τις καταγγελίες της Ν.Δ. «συκοφαντίες». Ωστόσο, δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε η Πειραιώς. Αντ’ αυτού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί αντιπερισπασμό, προκειμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μη δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» της συζύγου του. «Δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, τις ιδιωτικές και άλλες συναντήσεις του και όσα κρύβονται πίσω απ’ αυτές», ήταν η έντονη αντίδραση της Πειραιώς, η οποία τόνισε ότι η επιχείρηση «συκοφάντησης και λάσπης ενάντια στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τη σύζυγό του είναι καταδικασμένη να αποτύχει» και σημείωνε ότι οι συκοφαντίες θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Ζήτημα, πάντως, για το «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη επιχείρησε να θέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Μπαλωμενάκης στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής με μόνο επιχείρημα το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας –η ισχυρή προβολή του οποίου από την ΕΡΤ προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στην Πειραιώς και τη Μεσογείων. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλουπούλου απάντησε ότι όποιος επιθυμεί να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα, πρέπει προηγουμένως να καταθέσει στο Σώμα σχετική εισήγηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση