ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλίμα δυσφορίας για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Στο τραπέζι διαπραγματεύσων η νομοθέτηση ελληνικών μέτρων για το 2018 και 2019

Kathimerini.gr

Από την ελληνική κυβέρνηση αναμένονται οι αποφάσεις για το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες. Κοινοτικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν, χθες, ότι στο τραπέζι υπάρχει μόνο η πρόταση να νομοθετηθούν μέτρα για το 2018 και το 2019 και επ’ αυτής πρέπει να απαντήσει η Αθήνα, στην οποία καταλογίζεται καθυστέρηση.

Οπως επεσήμαιναν πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών, υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των θεσμών, με στόχο να συγκλίνουν οι θέσεις της Ευρώπης με αυτές του ΔΝΤ και να δοθεί εντολή επιστροφής της αντιπροσωπείας των δανειστών στην Αθήνα. Η προσπάθεια, σημείωναν, είναι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός τις επόμενες εβδομάδες, αλλά, επί του παρόντος, όπως διευκρίνιζαν, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Σίγουρα μέσα σε αυτή την εβδομάδα δεν αναμένεται επιστροφή και επομένως μέχρι το Eurogroup στις 20/2 θα απομένει πλέον μία εβδομάδα. Στην Ευρώπη, πηγές μιλούν για Μάρτιο, αν όχι και για Απρίλιο ή Μάιο, ως νέα ορόσημα ενδεχόμενης συμφωνίας.

Το ελληνικό χρέος στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ κρίθηκε μη βιώσιμο, ενώ η κριτική προς τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς ήταν πολύ έντονη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε νέο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο, όπως είχε ανακοινώσει μέσω του εκπροσώπου του ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση, δεν προέβη σε καμία απόφαση για το κατά πόσον θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλωστε, όπως ξεκαθαρίζουν και οι Βρυξέλλες, αυτό είναι ένα θέμα που κρατάει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά πόσον θα δεχθεί τη νομοθέτηση εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολογήτου ορίου (εφαρμογή του μέτρου από το 2019) και τη δέσμευση και –ίσως– την ένταξη στον «κόφτη» των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό.

Την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group θα βρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον Ελληνα εκπρόσωπο κ. Χουλιαράκη πάλι στο ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά μετά το τελευταίο Eurogroup στις 27/1, στο οποίο τέθηκαν οι κοινοί όροι από τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ευρωπαϊκές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα αναφορικά με διεργασίες που κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ώστε να βρεθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και παραπέμπουν στο προγραμματισμένο EWG ως τη μόνη προγραμματισμένη συνάντηση της εβδομάδας.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι τυχόν απόφαση του Ταμείου για αποχώρηση από το πρόγραμμα θα σήμαινε το τέλος του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα έχει τελειώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπός του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε γνωμάτευσή της, πάντως, η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του Κοινοβουλίου εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Συγχρόνως και από την ΕΚΤ γίνεται για άλλη μία φορά ξεκάθαρο πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτά δήλωσε χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Μ. Ντράγκι κατέληξε λέγοντας ότι «μπορούμε να είμαστε κοντά στον στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ