ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό μέτωπο των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα

Xαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στη συνάντηση με Τσακαλώτο

Kathimerini.gr

Σε συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας κατέληξαν μεταξύ τους οι θεσμοί, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Οι δανειστές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους θεσμούς. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή οι προσδοκίες για σήμερα είναι χαμηλές και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.

«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες» είπε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στο πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την συνάντηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών, τον κ. Τσακαλώτο και τον ίδιο.

O κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». Όσον αφορά την σημερινή συνάντηση είπε πως θα συζητηθούν τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό. Επίσης είπε πως θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω, είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».

Στην πρόταση των θεσμών εκτός από την λήψη μέτρων που θα απαιτούνται από την ελληνική πλευρά (ύψους 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg όπως φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ κλπ), θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και μία σειρά από αντισταθμιστικά μετρά αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση